Οικονομία | Διεθνή
26-11-2021 | 11:33

Ελβετία: Αντιμέτωπη με δύσκολο χειμώνα παρά το καλύτερο του αναμενόμενου ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
Ελβετία: Αντιμέτωπη με δύσκολο χειμώνα παρά το καλύτερο του αναμενόμενου ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ελβετία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα με φόντο την ταχεία άνοδο της αξίας του νομίσματος, την αργή χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που ενδέχεται να φέρει νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Το ελβετικό ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το γ' τρίμηνο, αλλά ο ρυθμός της μεγέθυνσης θα μπορούσε να «παγώσει» σημαντικά εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο το νέο κύμα κρουσμάτων που έβαλε ήδη τη γειτονική Αυστρία σε lockdown ή αν το ισχυρό νόμισμα ανακόψει το momentum.

To φράγκο, που θεωρείται ασφαλές «καταφύγιο», ξεπέρασε ήδη το κρίσιμο όριο των 1,05 φράγκων ανά ευρώ εν μέσω ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.  Και η ελβετική κυβέρνηση ξεκίνησε μόλις να παρέχει ευρέως τις ενισχυτικές δόσεις, την ώρα που οι σκεπτικιστές ζήτησαν και πέτυχαν δημοψήφισμα για τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. 

«Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά», σχολιάζει ο David Marmet, οικονομολόγος της Zuercher Kantonalbank. 

Η ειρωνεία είναι ότι από πλευράς οικονομικών μεγεθών, η Ελβετία έδειξε να διαχειρίζεται την πανδημία πολύ καλά, χωρίς μεγάλη αύξηση της ανεργίας ή των χρεοκοπιών. Η μεταποιητική δραστηριότητα είναι ισχυρή και το οικονομικό βαρόμετρο KOF κινείται πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.