Καθηγητής Τζ. Σίγκελ: Απέχουμε από την διόρθωση μόλις «μια ακόμα κακή έκθεση για τον πληθωρισμό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθηγητής Τζ. Σίγκελ: Απέχουμε από την διόρθωση μόλις «μια ακόμα κακή έκθεση για τον πληθωρισμό»
Το σημείο καμπής το οποίο υπέδειξε μιλώντας στο CNBC, είναι μια δραστική αλλαγή στην πολιτική της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο επί μακρόν αισιόδοξος καθηγητής οικονομικών του Wharton, Τζέρεμι Σίγκελ, αναμένει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση που δεν συνδέεται με τους κινδύνους έκρηξης του νέου κύματος κορονοϊού.

Το σημείο καμπής το οποίο υπέδειξε μιλώντας στο CNBC, είναι μια δραστική αλλαγή στην πολιτική της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Αν η Fed γίνει ξαφνικά πιο σκληρή, δεν είμαι σίγουρος ότι η αγορά θα είναι έτοιμη για μια στροφή που μπορεί να κάνει ο Tζερόμ Πάουελ, εάν έχουμε μια ακόμη κακή αναφορά για τον πληθωρισμό», ανέφερε, προειδοποιώντας πως «θα έρθει διόρθωση».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο Σίγκελ επικρίνει τη Fed ότι βρίσκεται πολύ πίσω από την καμπύλη όσον αφορά στη λήψη αντιπληθωριστικών μέτρων.

«Γενικά, δεδομένου ότι η Fed δεν έχει κάνει καμία επιθετική κίνηση, τα χρήματα εξακολουθούν να ρέουν στην αγορά», είπε ο Σίγκελ. «Η Fed εξακολουθεί να κάνει ποσοτική χαλάρωση».

Εικάζει ότι η στιγμή της αλήθειας θα συμβεί στη συνάντηση της Fed από τις 14 έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Εάν εκεί σηματοδοτηθεί μια πιο επιθετική προσέγγιση για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών, ο Σίγκελ προειδοποιεί ότι μια διόρθωση μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική»

Παρά την ανησυχία του, ο Σίγκελ επενδύει σε μετοχές.

«Εξακολουθώ να έχω επενδύω πλήρως γιατί, ξέρετε, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε. «Τα ομόλογα γίνονται, κατά τη γνώμη μου, όλο και χειρότερα. Τα μετρητά εξαφανίζονται με ρυθμό πληθωρισμού που είναι πάνω από 6%, και νομίζω ότι αυξάνεται».

Ο Σίγκελ αναμένει ότι οι αυξανόμενες τιμές θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια, με τον σωρευτικό πληθωρισμό να φτάνει το 20% έως 25%.

«Ακόμη και με λίγα σκαμπανεβάσματα στις μετοχές, πρέπει να θέλετε να διατηρήσετε πραγματικά assets σε αυτή την υπόθεση. Και οι μετοχές είναι πραγματικά περιουσιακά στοιχεία», σημείωσε. «Όλα αυτά που μακροπρόθεσμα πρόκειται να διατηρήσουν την αξία τους».

Αλλά εξαρτάται από την εταιρεία.

Σημειώνει ότι το σκηνικό του πληθωρισμού θα δημιουργήσει αντίξοους ανέμους για τους τεχνολογικούς γίγαντες του Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ και ξεπέρασε τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά την Παρασκευή.

«Εάν τα επιτόκια αυξηθούν, οι πολύ υψηλές τιμές των μετοχών που προεξοφλούν τις ταμειακές ροές θα επηρεαστούν στο μέλλον... θα επηρεαστούν λόγω του μηχανισμού προεξόφλησης», πρόσθεσε.

Ο Σίγκελ αποδίδει τα ρεκόρ στις αναπτυξιακές μετοχές στους φόβους για την μετάλλαξη Δέλτα και στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Προβλέπει ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα υποχωρήσει καθώς περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις.

Αν ο Σίγκελ έχει δίκιο για μια απότομη αλλαγή πολιτικής της Fed, βλέπει τη Wall Street να ξεπερνά το σοκ αρκετά γρήγορα και μια νέα επιθυμία για απόκτηση μετοχών και χρήματος να γεννιέται το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider