Καθημερινότητα «πολλών ταχυτήτων» φέρνουν τα νέα μέτρα – Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες σε εστίαση, ψυχαγωγία – Τι αλλάζει

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθημερινότητα «πολλών ταχυτήτων» φέρνουν τα νέα μέτρα – Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες σε εστίαση, ψυχαγωγία – Τι αλλάζει
Πού δεν θα μπορούν να μπουν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες από σήμερα. Νέα τάξη πραγμάτων φέρνει η έξαρση της πανδημίας. Ψυχορραγούν οι επιχειρήσεις του θεάματος. Φοβούνται οι εμβολιασμένοι να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης. Δεν επηρεάζει τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου το νέο ωράριο.

Μια νέα καθημερινότητα ξεκινάει σήμερα για τους πολίτες, με την εφαρμογή μιας ακόμη δέσμης έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, την ώρα που οι αριθμοί των κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, προκαλούν ανατριχίλα.

Αυτή η δέσμη μέτρων, που τίθεται σε ισχύ από τις 6 τα ξημερώματα, έχει ωστόσο μια ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για μέτρα τα οποία αφήνουν εκτός – σχεδόν – κάθε κλειστού χώρου της δημόσιας ζωής της χώρας τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Καθώς ο χειμώνας προχωρά και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα. Ούτε καν με τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid τεστ). Σε αυτούς τους χώρους δυνατότητα πρόσβασης έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από κορονοϊό.

Η νέα πραγματικότητα πλήττει για μια ακόμη φορά τους περισσότερους κλάδους της οικονομικής ζωής της χώρας, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων χάνει κάθε δυνατότητα να επωφεληθεί από τους μη εμβολιασμένους πολίτες, που δεν είναι λίγοι.

«Ψυχορραγεί» ο πολιτισμός

Από σήμερα όλοι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες χάνουν την πρόσβαση σε θέατρα και κινηματογράφους, δύο κλάδους του θεάματος που κινδυνεύουν με την απόλυτη καταστροφή.

«Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι προάγουν τον πολιτισμό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που έχουν θυσιάσει πολλά – και έχουν χάσει ακόμη περισσότερα – από την έναρξη της πανδημίας. Πλέον, θα στερηθούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», εξηγεί παράγοντας του κλάδου, διατυπώνοντας «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον των επιχειρήσεων του πολιτισμού, που απασχολούν έναν αξιοσημείωτο αριθμό εργαζομένων.

Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς θα γίνει με τους μη εμβολιασμένους πολίτες που έχουν ήδη προμηθευτεί (και επομένως προπληρώσει) εισιτήρια για θεατρική παράσταση ή κινηματογραφική προβολή που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς.

Παράγοντες εστίασης: Στους κλειστούς χώρους δεν μπαίνουν ούτε οι εμβολιασμένοι... φοβούνται

Τον καθημερινό αγώνα των επιχειρηματιών της εστίασης για επιβίωση περιγράφει στο insider.gr παράγοντας του χώρου που δραστηριοποιείται στα νότια προάστια.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους της εστίασης δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή οι εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες, αλλά και οι ανεμβολίαστοι πολίτες που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με μοριακό ή rapid τεστ, ενώ οι τελευταίοι δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης.

«Προσπαθούμε να ανεβάσουμε τους τζίρους των επιχειρήσεών μας με τους εξωτερικούς χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι είναι σχεδόν πάντα άδειοι. Ούτε οι εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν στους κλειστούς χώρους, φοβούνται», σχολιάζει ο επιχειρηματίας, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας προχωρά και οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. «Όταν ένα εστιατόριο γεμίζει ένα ή το πολύ δύο τραπέζια στο σύνολο του εσωτερικού του χώρου, πώς μπορούμε να μιλάμε για δουλειά και για αύξηση τζίρου;», διερωτάται ο ίδιος.

Μόλις πριν έξι ημέρες, στις 16 του μήνα, η εστίαση έβαλε «λουκέτο» για 24 ώρες σε ολόκληρη τη χώρα, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεών τους. Ο κλάδος της εστίασης προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων, με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση να είναι μαζική, απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

Με νέο ωράριο από σήμερα το λιανεμπόριο

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλάζει από σήμερα το ωράριο των καταστημάτων του λιανεμπορίου. Πλέον, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, με την τροποποίηση του ωραρίου επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Υπενθυμίζεται πως στα καταστήματα λιανικού εμπορίου δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή οι εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες, καθώς και οι ανεμβολίαστοι πολίτες που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με μοριακό ή rapid τεστ.

«Δεν μας κάνει καμία διαφορά αν θα ανοίξουμε τα εμπορικά μας καταστήματα λίγο αργότερα. Το νέο ωράριο στο λιανεμπόριο δεν μας επηρεάζει, το έχουμε ήδη κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος. «Το νέο ωράριο στο λιανεμπόριο δεν μας βρίσκει αντίθετους, καθώς θέλουμε οι πολίτες να πραγματοποιούν τις αγορές τους χωρίς άγχος», προσθέτει.

Ενόψει της Black Friday της 26ης Νοεμβρίου, ο κ. Καπράλος επισημαίνει πως πρόκειται για ένα γεγονός που «το περιμένει ο καταναλωτής», ενώ ταυτόχρονα και οι επιχειρηματίες εκτιμούν πως θα υπάρξει μια τόνωση της αγοράς, η οποία δεν θα περιοριστεί στα ηλεκτρονικά είδη, τα οποία παραδοσιακά κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος των αγορών της «Μαύρης Παρασκευής».

Τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση, λιανεμπόριο και ψυχαγωγία

Από σήμερα 22 Νοεμβρίου και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00:

  • Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.
  • Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.
  • Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.
  • Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.
  • Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”.

Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider