Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στη Βρετανία - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και έφτασε στο 4,2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στη Βρετανία - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και έφτασε στο 4,2%
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Οκτώβριο, με ώθηση από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Οκτώβριο, με ώθηση από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τα αυξανόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ONS, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 4,2% σε ετήσιο επίπεδο τον Οκτώβριο, έπειτα από άνοδο 3,1% τον Σεπτέμβριο, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να αναμένουν αύξηση της τάξης του 4%.

Κύριος παράγοντας της ισχυρής ανόδου υπήρξαν οι τιμές ενέργειας , ιδιαίτερα ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο και τα άλλα καύσιμα. Περαιτέρω αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις μεταφορές, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1%, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση από το 0,3% του προηγούμενου μήνα.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε ετήσια αύξηση 3,4%, υψηλότερα από την άνοδο 2,9% του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα ενισχυθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες πριν υποχωρήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει σηματοδοτήσει ότι θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια σύντομα, πιθανώς τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BoE, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω στο περίπου 5% την άνοιξη του 2022, πριν μειωθεί κοντά στον στόχο του 2% στα τέλη του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider