Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στη Βρετανία - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και έφτασε στο 4,2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στη Βρετανία - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και έφτασε στο 4,2%
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Οκτώβριο, με ώθηση από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Οκτώβριο, με ώθηση από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τα αυξανόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ONS, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 4,2% σε ετήσιο επίπεδο τον Οκτώβριο, έπειτα από άνοδο 3,1% τον Σεπτέμβριο, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να αναμένουν αύξηση της τάξης του 4%.

Κύριος παράγοντας της ισχυρής ανόδου υπήρξαν οι τιμές ενέργειας , ιδιαίτερα ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο και τα άλλα καύσιμα. Περαιτέρω αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις μεταφορές, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1%, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση από το 0,3% του προηγούμενου μήνα.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε ετήσια αύξηση 3,4%, υψηλότερα από την άνοδο 2,9% του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα ενισχυθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες πριν υποχωρήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει σηματοδοτήσει ότι θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια σύντομα, πιθανώς τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BoE, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω στο περίπου 5% την άνοιξη του 2022, πριν μειωθεί κοντά στον στόχο του 2% στα τέλη του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider