Το «παζλ» της ύδρευσης της Κέρκυρας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «παζλ» της ύδρευσης της Κέρκυρας
Οι διαγωνισμοί που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης στο νησί.

Τα κομμάτια από το «παζλ» των συμβάσεων που θα ολοκληρώσουν το σημαντικό έργο με το οποίο επιχειρείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης στο νησί της Κέρκυρας αρχίζουν σταδιακά να «μπαίνουν στη θέση τους».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται για τη δημοπράτηση της σύμβασης με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Α’ ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ. Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας», ύψους περίπου 24 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και τμήμα των ευρύτερων παρεμβάσεων.

Το κύριο φυσικό αντικείμενο του αναδόχου της προς ανάθεση σύμβασης αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 15.000 m3 /ημ. πόσιμο νερό της πόλης Κέρκυρας, με βάση την προς κατασκευή Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας, που τροφοδοτεί τις υφιστάμενες Δεξαμενές Ανάληψης και 4 μικρές δεξαμενές της περιοχής του Βιρού. Στο έργο περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των Δεξαμενών Ανάληψης με την προς κατασκευή Δεξαμενή Ποταμο, με επέκταση του υφιστάμενου αγωγού διαμέτρου 500χλστ., ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτική – αναρρυθμιστική ικανότητα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Επίσης, προβλέπεται η κανονική λειτουργία και συντήρηση του έργου για 36 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης 24 μήνες.

Ο προϋπολογισμός, χωρίς ΦΠΑ, ανέρχεται σε 21.900.000 ευρώ, πλέον δικαιώματος προαίρεσης 1.568.000, ευρώ, άρα 23.468.000 ευρώ συνολική εκτιμώμενη αξία με προαίρεση. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 27 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Επιπλέον, προβλέπεται 36-μηνη κανονική λειτουργία και συντήρηση, με δικαίωμα προαίρεσης 24 μήνες. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί κινήσεις για ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα το insider είχε αναδείξει την ωρίμανση των διαδικασιών για το project «Κατασκευή έργων ύδρευσης Κέρκυρας» το οποίο θεωρείται ως σημαντικό ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού Κέρκυρας από άποψη επάρκειας και ποιότητας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την κατασκευή του φράγματος Μελισσουδίου και του φράγματος Καλαμιώτισσας). Παλιότερα, τοπικά μέσα σημείωναν ότι τα έργα Β΄ και Γ’ φάσης, που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της Κέρκυρας και περιλαμβάνουν την κατασκευή των Φραγμάτων Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας με τα συνοδά τους έργα, είναι ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να εκτελεστούν με ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, πρόκειται συνολικά για ένα σημαντικό έργο για την Κέρκυρα, που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της για τις επόμενες γενιές και το οποίο είναι στα «σάρια» εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους διαφαίνεται στον ορίζοντα η δημοπράτησή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προχωρά το σημαντικό ΣΔΙΤ για την ύδρευση της Κέρκυρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider