Ιρλανδός ΥΠΕΞ: H Β. Ιρλανδία μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία του Brexit

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιρλανδός ΥΠΕΞ: H Β. Ιρλανδία μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία του Brexit
Το Ην. Βασίλειο ενδέχεται να ετοιμάζεται να άρει τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Ην. Βασίλειο ενδέχεται να ετοιμάζεται να άρει τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Και ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Simon Coveney αφήνει να εννοηθεί πως, σε απάντηση, η ΕΕ θα μπορούσε να τερματίσει τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας με τη Βρετανία.

Όπως είπε: «Το ένα αποτελεί προϋπόθεση για το άλλο, οπότε εάν το ένα μπει στο περιθώριο τότε υπάρχει περίπτωση να μπει στο περιθώριο και το άλλο από την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Ιρλανδία καλύπτεται από μια ειδική συμφωνία του Brexit, γνωστή ως Πρωτόκολλο. Αυτή διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της ΕΕ για αγαθά, το οποίο αποτρέπει τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία και επιτρέπει ελεύθερη ροή εμπορίου με την ΕΕ. Αλλά παράλληλα δημιουργεί ένα εμπορικό σύνορο ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, προκαλώντας δυσκολίες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου επιτρέπει την αναστολή μερών της συμφωνίας εάν αυτά προκαλούν σοβαρά προβλήματα -κάτι που το Ην. Βασίλειο ισχυρίζεται πως συμβαίνει. Η ΕΕ έχει προτείνει διαδικαστικές αλλαγές στο Πρωτόκολλο, αλλά το Ην. Βασίλειο απαιτεί ριζικότερες αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Coveney, εάν το Ην. Βασίλειο αναστείλει μέρη της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, τότε «θα οδηγήσει σκόπιμα σε ρήξη των σχέσεων και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider