Διεθνή
26-10-2021 | 11:49

ΕΚΤ: Οι τράπεζες περιόρισαν την πρόσβαση των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια το γ' τρίμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Οι τράπεζες περιόρισαν την πρόσβαση των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια το γ' τρίμηνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιόρισαν την πρόσβαση στα στεγαστικά δάνεια το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους καθώς έχουν γίνει περισσότερο επιφυλακτικές, έδειξε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτικότερα, η έρευνα για τον δανεισμός έδειξε ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη αλλά ο πήχης ανέβηκε για τα νοικοκυριά που αναζήτησαν στεγαστικό δάνειο τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπα και με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

«Για τα στεγαστικά δάνεια, ο περιορισμός στην προσφορά συνδέεται με την ανοχή των τραπεζών στο ρίσκο, το κόστος χρηματοδότησής τους και τους περιορισμούς των ισολογισμών», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Στο δ' τρίμηνο του 2021, οι τράπεζες αναμένουν ακόμη πιο αυστηρά πιστωτικά πρότυπα και, στο ισοζύγιο, καμία αλλαγή στη ζήτηση των νοικοκυριών για δάνεια που προορίζονται για την αγορά κατοικίας».

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, τα κριτήρια έγκρισης των στεγαστικών δανείων έγιναν πιο σφικτά στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ παρέμειναν αμετάβλητα στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.