Έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών τους επόμενους μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών τους επόμενους μήνες
Περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ πρόκειται να διοχετευθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ψηφιοποιηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να κάνουν πράξη τις “έξυπνες πόλεις”, αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για την Μακεδονία-Θράκη, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ πρόκειται να διοχετευθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ψηφιοποιηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να κάνουν πράξη τις “έξυπνες πόλεις”, αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για την Μακεδονία-Θράκη, κ. Σταύρος Καλαφάτης, στις εργασίες του Olympia Forum II, το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και κάλεσε τους δήμους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ψηφιοποίησης του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν γρηγορότερες, διαφανέστερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, την απασχόληση και την απορρόφηση εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ως παράδειγμα, ανέφερε τη Θεσσαλονίκη, όπου πολυεθνικοί κολοσσοί επενδύουν και δημιουργούν ένα ψηφιακό hub.

Την ίδια στιγμή, συγκεκριμένα έργα υποδομών και ανάπλασης αναβαθμίζουν τη βόρεια Ελλάδα και βγάζουν από τη ζώνη της υποβάθμισης δήμους που βρίσκονται για παράδειγμα στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε τα έργα στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ύψους 3 εκατ. ευρώ, το μετρό Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και προς τα δυτικά και άλλα σημαντικά έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και υποδομών.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης στη δημοσιογράφο του grtimes.gr, Μαρία Σαμολάδα που συντόνιζε το πάνελ, η κυβέρνηση δίνει τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει να τα αξιοποιήσει. Στην ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ δήμων και περιφερειών, ο κ. Καλαφάτης προανήγγειλε δεύτερο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες αυτές. Το πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, ύστερα από εκείνο που θα διαχωρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider