Ευρωζώνη: Κάτω από τις εκτιμήσεις το εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Κάτω από τις εκτιμήσεις το εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο
Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές ενέργειας.

Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές ενέργειας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στα 4,8 δισ. ευρώ, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν πλεόνασμα της τάξης των 16,1 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2020, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης είχε ανέλθει στα 14 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Eurostat, σε προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 11 δισ. ευρώ, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ στον ενεργειακό κλάδο για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αυξήθηκε στα 151,9 δισ. ευρώ από τα 108,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία, τον βασικό ενεργειακό προμηθευτή της ΕΕ, σημείωσε άλμα στα 37 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο έναντι των 12,9 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, ωστόσο αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση του πλεονάσματος στο εμπόριο με τη Βρετανία μετά το Brexit, το οποίο σημείωσε άνοδο στα 93,1 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, από τα 65,6 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Τέλος, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά στα 110 δισ. ευρώ από τα 92,6 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αλαμτώδους αύξησης των εξαγωγών προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider