Περιστέρης: Μείωση του ενεργειακού κόστους με ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιστέρης: Μείωση του ενεργειακού κόστους με ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις
Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε ότι κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση αναφορικά με τα αίτια της ενεργειακής κρίσης.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας μειώνει την ενεργειακή υποτέλεια της χώρας, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αυτό επισήμανε πριν από λίγο ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ στο 3ο Forum Renewable & Storage του Energypress.

Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε πως για την ενεργειακή κρίση δεν ευθύνεται η «πράσινη» μετάβαση, υπογραμμίζοντας πως αντίθετα η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ είναι το «κλειδί» για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και, κατά συνέπεια, μείωση των τιμών.

Τόνισε ότι κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση αναφορικά με τα αίτια της ενεργειακής κρίσης και το κατά πόσο εμπλέκεται σε αυτήν η «πράσινη» μετάβαση, η οποία υποτίθεται ότι γίνεται βεβιασμένα. «Τότε πώς εξηγείται όταν έχουμε υψηλό αιολικό δυναμικό, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν;» διερωτήθηκε.

Σημείωσε πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ, χάρις στο πλούσιο αιολικά και ηλιακό δυναμικό, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις αποτελούν το κρίσιμο τρίπτυχο για βιώσιμη ευημερία για όλους, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Όπως πρόσθεσε, ένα πρόσθετο όφελος από τις επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς είναι πως δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μάλιστα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Επίσης, συνοδεύονται από σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος ειδικά στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως η αντλησιοταμίευση πρέπει να αποτελέσει την πρωτεύουσα λύση, καθώς πρόκειται για μια ώριμη, αξιόπιστη και ευέλικτη τεχνολογίες, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Συμπληρωματικά στην αντλησιοταμίευση θα λειτουργήσουν τα συστήματα μπαταριών, καθώς τα συστήματα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα για μαζική και πολύωρη αποθήκευση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, τη στιγμή που οι μονάδες αντλησιοταμίευσης έχουν σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά, από την άποψη υλικών και κατασκευής οι μπαταρίες αποτελούν «ένα έμβασμα προς την Ασία». Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, προς τη δραματική μείωση του κόστους μπορεί να συμβάλουν και οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ: «Αυγατίζει» το χαρτοφυλάκιο με τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα o Γ. Περιστέρης

Σκρέκας: Ελάφρυνση 1,1 δισ. ευρώ των λογαριασμών ρεύματος έως το 2025 χάρις στις διασυνδέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider