Διεθνή
29-09-2021 | 10:34

Κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για την αλιεία - «Όμηροι» πολιτικών συμφερόντων οι ψαράδες

Newsroom
Μοιράσου το
Κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για την αλιεία - «Όμηροι» πολιτικών συμφερόντων οι ψαράδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σφοδρές αντιδράσεις από την Γαλλία προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας χθες 28/9 να δώσει άδειες αλιείας μόνο σε 12 νέα μικρά σκάφη με «σημαία» Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ψάρεμα στα... βρετανικά νερά, από τα συνολικά 47 σκάφη που κατέθεσαν αίτηση.

Η Γαλλία έχει δείξει την ενόχληση της για τον τρόπο που η Βρετανία χειρίζεται το ζήτημα της αλιείας στα νερά μεταξύ των δύο χωρών, μετά το Brexit, καθώς αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι Γάλλοι ψαράδες της περιοχής.

Η Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας αποκάλεσε την απόφαση της Βρετανίας «μία νέα βρετανική άρνηση να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας του Brexit» ενώ πρόσθεσε πως «οι Γάλλοι ψαράδες δεν μπορούν να κρατούνται 'όμηροι' από τα βρετανικά πολιτικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του το Λονδίνο εκτιμά πως έχει μία «λογική στάση» εκδίδοντας σχεδόν 1.700 άδειες ψαρέματος για «ευρωπαϊκά» σκάφη, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Βρετανίας (στα 12-200 ναυτικά μίλια από την ακτή), ενώ συνολικά 117 άδειες έχουν εκδοθεί για ψάρεμα σε απόσταση 6-12 ναυτικών μιλίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Πάνω από 200.000 πολίτες της ΕΕ επέστρεψαν στις χώρες τους λόγω Brexit και πανδημίας

Γαλλία: Προειδοποίηση για οικονομικά «αντίποινα» στη Βρετανία με φόντο την αλιεία