Evergrande: Οι νέες αθετήσεις πληρωμών «στενεύουν» τα περιθώρια για χιλιάδες επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Οι νέες αθετήσεις πληρωμών «στενεύουν» τα περιθώρια για χιλιάδες επενδυτές
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στην κινεζική οικονομία η αθέτηση πληρωμών από πλευράς Evergrande, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που επένδυσαν σε επενδύσεις υψηλών αποδόσεων αναγκάζονται να καταβάλλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις πληρωμές που έχασε ο κινεζικός κολοσσός της αγοράς ακινήτων.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στην κινεζική οικονομία η αθέτηση πληρωμών από πλευράς Evergrande, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που επένδυσαν σε επενδύσεις υψηλών αποδόσεων αναγκάζονται να καταβάλλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις πληρωμές που έχασε ο κινεζικός κολοσσός της αγοράς ακινήτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές κοντά στις εξελίξεις, χιλιάδες μικροεπενδυτές εμφανίζονται να έχουν βυθιστεί στο καθοδικό σπιράλ που προκαλεί η αθέτηση πληρωμών ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την Evergrande, με πολλούς από αυτούς να ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι περίπου 70.000 κεφαλαιούχοι που επένδυσαν σε προϊόντα της εταιρείας και βλέπουν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Blοοmberg, το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του, εκτός από τους επενδυτές που αναγκάστηκαν να αποπληρώσουν με ίδια κεφάλαια τους δανειστές της Evergrande, αρκετοί είναι και όσοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με το ύψος των χαμένων πληρωμών για τα προϊόντα που πούλησε η Evergrande σε ιδιώτες επενδυτές να ξεπερνά τα 6,2 δισ. δολάρια (περίπου 40 δισ. γιουάν), οι αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο είναι ήδη μεγάλες, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην κινεζική κυβέρνηση ώστε να βρει λύση και να αποφύγει περαιτέρω αναταραχές.

«Η κυβέρνηση της Κίνας θα προωθήσει στην κοινωνική σταθερότητα ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες», τονίζει στο Bloomberg o Τζέιμς Φλένγκ, εκ των επικεφαλής του κινεζικού fund Poseidon Capital Group.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι πληρωμές που βρίσκονται ενόψει για την Evergrande για το δ' τρίμηνο του έτους ανέρχονται σε 1,8 δισ. δολάρια, ενώ για το ερχόμενο έτος σε 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Use Trust.

Σε αυτό το κλίμα, η κινεζική κυβέρνηση με έκδηλη την ανησυχία της για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ανάγκασε την Evergrande να εκπληρώσει τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της. Σε μια πρόσφατη συνάντηση, οι ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν την εταιρεία να ολοκληρώσει τα όσα έργα είναι σε φάση αποπεράτωσης και να αποπληρώσει τους ιδιώτες επενδυτές, αποτρέποντας παράλληλα την αθέτηση των δολαριακών της ομολόγων, ενώ από την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Evergrande, Hui Ka Yan, είπε στο προσωπικό την περασμένη εβδομάδα ότι οι αγοραστές των επενδυτικών προϊόντων της θα αποπληρωθούν.

Ωστόσο, με τις συνολικές οφειλές της εταιρείας να ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, την ίδια στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα εξανεμίζονται δεν είναι σαφές πώς η εταιρεία θα καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα.

Υπενθυμίζεται πως η Evergande έχασε ήδη την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου για την πληρωμή 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ομόλογο ύψους 2 δισ. δολαρίων που λήγει τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο «τυφώνας» Evergrande απειλεί να σαρώσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

Κινεζική επενδυτική εταιρεία «ξεφορτώνεται» 751 εκατ. μετοχές της Evergrande

Η μονάδα ηλεκτροκίνησης της Evergrande σταμάτησε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της

gazzetta
gazzetta reader insider insider