Η «κινέζικη εβδομάδα» για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «κινέζικη εβδομάδα» για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες
Στο δολάριο και τον χρυσό η στροφή των επενδυτών εν όψη αποφάσεων για την τύχη του κινεζικού κολοσσού Evergrande. Στην ατζέντα των Κεντρικών Τραπεζών (22/9 Fed) η πολύ πιθανή κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού στις 23/9. Πως το αντιμετωπίζει το Πεκίνο.

Σε πρόσφατο σημείωμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Evergrade του κολοσσού του κινεζικού real estate αναφέρεται: «Με τις υπάρχουσες δυσκολίες δεν υπάρχει δυνατότητα εγγύησης της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί είτε για οικονομικές υποχρεώσεις, είτε για άλλες συμβάσεις, συνεπώς η παράταση των προθεσμιών θα μπορούσε να ωθήσει οι πιστωτές να πιέσουν για επιστροφή οφειλομένων». Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 23 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη δηλαδή λήγει ο χρόνος για τον Ομιλό Evergrande που έχει στην ιδιοκτησία της 1.300 εμπορικά ακίνητα σε 280 πόλεις της Κίνας, επενδυτές από την Κίνα αλλά και όλα τα ισχυρά χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος Ομιλος real estate στην χώρα.

Εχει όμως και ένα χρέος που υπερβαίνει τα 310 δισ. δολάρια και το οποίο δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει. Τριακόσια δισεκατομμύρια δολάρια χρέους έχουν συσσωρευτεί μέχρι στιγμής και έχουν κουπόνια που πρέπει να πληρωθούν. Τα 84 δισεκατομμύρια εξ αυτών πρέπει να πληρωθούν μεθαύριο Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου.

Τα «χρέη» της Lehman Brothers θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «ψίχουλα» μπροστά στον όγκο των υποχρεώσεων της Evergrade, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κινεζικό κολοσσό είναι η διάχυση των υποχρεώσεών του και το ανεξέλεγκτο ντόμινο που αυτό μπορεί να προκαλέσει στις διεθνείς αγορές και στο τραπεζικό σύστημα.

Η πίεση τα τελευταία 24ωρα είναι τόσο ισχυρή ωστε να ανατρέψει την διεθνή στάση των επενδυτών απέναντι στο δολάριο και τον χρυσό στο χρονικό αυτό διάστημα.

Η Evergrade βρίσκεται στην καρδιά του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος - το οποίο έχει μία αγορά της τάξης των 54 τρισ. δολ. - αλλά και των διεθνών αγορών. Η απειλή για τις διεθνείς αγορές έχει περισσότερο να κάνει με την στάση του Πεκίνου καθώς η αρχικά γενικευμένη άποψη ήταν οτι οι κινεζικές αρχές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν χωρίς διάσωση ενα τέτοιο οικονομικό κολοσσό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Είχε προηγηθεί η διάσωση ενός ανάλογης κλίμακας χρηματοσπιστωτικού οργανισμού που είχε οικοδομηθεί ως Bad Bank με βασικό μέτοχο το κράτος και η όλη διαδικασία είχε ελάχιστα απασχολήσει τις αγορές... Η στάση του Πεκίνου όμως για την Evergrande είναι μέχρι στιγμής είναι η αποστασιοποίηση και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος... προοπτικής αυστηρής αναδιάρθρωσης του χρέους με ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Στο μεταξύ οι εγχώριοι επενδυτές περικυκλώνουν τα γραφεία του Evergrande σε όλη την Κίνα, όχι μόνο στα κεντρικά γραφεία του Σενζέν και η απειλή πλέον μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κοινωνική αναταραχή. Παρ' όλα αυτά η κινεζική κυβέρνηση έχει περιορίσει - τουλάχιστον εμφανώς – την προσοχή της στο πως θα σηκώσει αναχώματα ανάμεσα στο τσουνάμι της χρεοκοπίας της Evergrande και τις εγχώριες εμπορικές τράπεζες.

Οχι όμως και στις διεθνείς συνέπειες που ήδη συμπαρασύρουν τις μεγάλες αγορές σε υπολογισμούς τεράστιων ζημιών. Η Evergrande που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 από τον Hui Ka Yan, σήμερα διαθέτει 1.300 έργα σε 280 πόλεις της Κίνας, αλλά έχει επεκταθεί σε πολλές δραστηριότητες από ποδόσφαιρο έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα γεγονός που είχε προσελκύσει πολλούς επενδυτές από το εξωτερικό καθώς η «αξία» της είχε εδραιωθεί στο real estate.

Ενας κλάδος στον οποίο έχει επεκταθεί είναι η Evergrande New Energy Vehicle που στοχεύει στην ανάπτυξη 14 νέων μοντέλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με πρόγραμμα πωλήσεων πέντε εκατομμύρια αυτοκινήτων έως το 2025. Εχει επίσης δημιουργήσει την Hengten Networks, μια εταιρεία πολυμέσων που εκδίδει την Pumpkin Film, μια πλατφόρμα με 20 εκατομμύρια συνδρομητές. Στο ποδόσφαιρο έχει την Guangzhou Evergrande FC που είναι μία από τις σημαντικότερες ομάδες στο κινεζικό πρωτάθλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας σε αγγλόφωνα οικονομικά ΜΜΕ το «ρήγμα» της Evergrande είναι τόσο διάχυτο στις διεθνείς αγορές ωστε θεωρείται μάλλον αναγκαία και πιθανή η παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, γεγονός που αναμένεται να απασχολήσει και την συνεδρίαση της Fed αύριο.

Η στάση της Κεντρική Τράπεζας της Κίνας φαίνεται να είναι απολύτως συντονισμένη με την στάση της Κυβέρνησης και του Υπ. Οικονομικών και «πειθαρχεί» στην στρατηγική που έχει δρομολογηθεί από την πλευρά του κινέζου προέδρου Xi για σταδιακή αποσυμπίεση της χρηματιστηριακής «φούσκας» ειδικά στο σκέλος που αφορά στην εσωτερική αγορά ακινήτων.

Βέβαια όπως επισημένεται από πολλούς αναλυτές η επιλογή αυτή δεν είναι κάτι με το οποίο μπορούν να συμβαδίσουν οι δυτικές αγορές. Και για τον λόγο αυτό η ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η διαχείριση αυτής της απειλής, που αξιολογείται ως διεθνής και όχι απλά κινεζική, αποκτά διαστάσεις με ισχυρό και εύφλεκτο αποτύπωμα στις χρηματαγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Evergrande: Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών «βύθισε» την μετοχή της σε χαμηλά 11 ετών

Η Evergrande βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας - Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

gazzetta
gazzetta reader insider insider