Διεθνή
16-09-2021 | 12:05

Οι low cost αεροπορικές ανακάμπτουν ταχύτερα στην μετά-πανδημίας εποχή

Newsroom
Μοιράσου το
Οι low cost αεροπορικές ανακάμπτουν ταχύτερα στην μετά-πανδημίας εποχή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ξεκάθαρα πλεονεκτήματα στην μετά- covid εποχή σε σχέση με τους κολοσσούς του κλάδου φαίνεται πως αποκτούν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας αρχίζουν και γίνονται ορατά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, οι low cost αεροπορικές με έδρα την Ευρώπη εμφανίζουν ταχύτερα σημάδια ανάπτυξης σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους, σε μία αγορά που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι low cost αεροπορικές ανέκαμψαν ταχύτερα από τους κρατικούς αερομεταφορείς, παρά το γεγονός πως οι τελευταίοι έλαβαν ενισχύσεις - μαμούθ από τις κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αδυνατούν να κινηθούν όσο γρήγορα κινούνται οι χαμηλού κόστους εταιρείες μετά την πανδημία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πολ Τσαρλς, εκτελεστικός διευθυντής της συμβουλευτικής The PC Agency.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η βρετανική EasyJet αναμένει πως η συνολική της κίνηση για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα κυμανθεί στο 60% της κίνησης του 2019 για το ίδιο χρονικό διάστημα, την στιγμή που η British Airways θα πιάσει ποσοστό που μετά βίας αγγίζει το 40%.

Εικόνα

Παρόμοια εικόνα με αυτή του βρετανικού κρατικού αερομεταφορέα παρουσιάζει και η γερμανική Lufthansa, η οποία εκτιμά πως η κίνηση για ολόκληρο το 2021 θα βρεθεί μόλις στο 40% της κίνησης πριν από δύο χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η Ryanair εκτιμά πως οι επιδόσεις της για ολόκληρο το 2021 θα κυμανθούν μεταξύ 60% και 67% σε σχέση με την επιβατική κίνηση του 2019, αισιοδοξώντας πως μέχρι και 100 εκατ. επιβάτες θα επιλέξουν να ταξιδέψουν με τα αεροσκάφη της.

Εξηγώντας τα παραπάνω στοιχεία, η Λάουρα Χόλι, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown, θεωρεί πως η επιλογή των low cost να επιλέγουν μικρές και κοντινές διαδρομές έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψή τους, καθώς αυτή είναι πλέον η τάση που υιοθετείται από τους επιβάτες την εποχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), τον Ιούλιο τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς πτήσεις κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η ζήτηση παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Μόνο στην Ευρώπη, η κίνηση είναι μειωμένη κατά 56% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, αναφέρει μεταξύ άλλων η IATA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.