Διεθνή
10-09-2021 | 14:10

Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε βάρος της Allianz για επενδυτικά κεφάλαια

Newsroom
Μοιράσου το
Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε βάρος της Allianz για επενδυτικά κεφάλαια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για πιθανές παραβάσεις εκ μέρους διαχειριστών κεφαλαίων και ενδεχόμενη παραποίηση του ρίσκου των επενδυτών ερευνάται ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η διερεύνηση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η γερμανική εταιρεία επέλεξε να διαχειριστεί και να επενδύσει τα κεφάλαια των πελατών της, κάτι που ωστόσο είχε σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλων ζημιών, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές με γνώση των γεγονότων, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνούν το κατά πόσο στελέχη της Allianz επέλεξαν να μην ενεργοποιήσουν τις δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση κατάρρευσης των αγορών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να επικοινωνήσει με τους πελάτες της τους πιθανούς κινδύνους για τις επενδύσεις τους.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο όσο και η εταιρεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν την διαδικασία της έρευνας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και στην απόδοση ποινικών ευθυνών.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση μετά την εξαΰλωση κεφαλαίων που έλαβε χώρα την προηγούμενη χρονιά, ενώ είχε προηγηθεί και αγωγή ύψους 774 εκατ. δολαρίων εναντίον της εταιρείας από το συνταξιοδοτικό ταμείο των δασκάλων της πολιτείας του Αρκάνσας.

Από τότε και στο εξής, τουλάχιστον 25 ακόμα αγωγές -κυρίως από αμερικανικό συνταξιοδοτικά funds- έχουν κατατεθεί εναντίον της Allianz, με το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που ζητούνται να αγγίζει τα 6 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.