Γερμανία: Εισαγγελική έφοδος στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για ύποπτες ροές χρημάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Εισαγγελική έφοδος στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για ύποπτες ροές χρημάτων
Γερμανική Bundestag
Η έρευνα για τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU), μια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υποψήφιο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εξετάζει αν είχε διαταχθεί να αγνοεί τις προειδοποιήσεις για ύποπτες πληρωμές στην Αφρική.

Γερμανοί εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στο πλαίσιο μιας έρευνας για την κυβερνητική υπηρεσία καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θέτοντας στο επίκεντρο τις αποτυχίες της Γερμανίας στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Η έρευνα για τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU), μια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υποψήφιο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εξετάζει αν είχε διαταχθεί να αγνοεί τις προειδοποιήσεις για ύποπτες πληρωμές στην Αφρική.

Οι επιδρομές έρχονται σε μια καθοριστική στιγμή για τον Σολτς, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει πολλές πιθανότητες να γίνει Γερμανός καγκελάριος στις εθνικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Σολτς απέρριψε την κριτική των βουλευτών μετά τις επιδρομές, αλλά το επεισόδιο δημιουργεί ένα σύννεφο επειδή επαναπροσδιορίζει την προσοχή στο υπουργείο που διευθύνει.

Η FIU και η BaFin, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή, η οποία λογοδοτεί επίσης στον Σολτς, έχουν τεθεί υπό έρευνα επειδή δεν κατάφεραν να εντοπίσουν προβλήματα στην εταιρεία πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε πέρυσι στη μεγαλύτερη απάτη της Γερμανίας.

«Αυτός είναι κίνδυνος ασφάλειας για τη Γερμανία», δήλωσε ο βουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι. «Χρειαζόμαστε μια οικονομική αστυνομία με εμπειρία στο έγκλημα. Η Γερμανία είναι παράδεισος για εγκληματίες».

Ο Σολτς, μιλώντας στα πλαίσια της εκστρατείας του στο Πότσνταμ, δήλωσε πως είχε ενισχύσει το προσωπικό της υπηρεσίας FIU σε σχεδόν 500 από 165 και επένδυσε σημαντικά για τον καλύτερο εξοπλισμό τους.

Η έρευνα έρχεται καθώς οι προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι υπό επανεξέταση από την Ομάδα Δράσης για την Χρηματοοικονομική Λειτουργία (FATF), έναν παγκόσμιο φορέα που συσπειρώνει χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα, για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Ύποπτες συναλλαγές

Η FIU προσπαθεί εδώ και καιρό να ανταπεξέλθει στις δεκάδες χιλιάδες προειδοποιήσεις που λαμβάνει σχετικά με ύποπτες μεταφορές χρημάτων, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το έργο της τα οποία επικαλείται το CNBC.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων δήλωσε ότι ξεκίνησαν την έρευνα μετά από καταγγελίες ότι η FIU δεν είχε ενεργήσει για ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της Αφρικής, μεταξύ 2018 και 2020.

Ανέφερε ότι έκαναν έρευνα στα υπουργεία για να διαπιστώσουν εάν η υπηρεσία είχε εντολές να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι η υπηρεσία ειδοποιήθηκε από τράπεζες λόγω ανησυχιών πως χρήματα συνδέονταν με διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αλλά και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η FIU έλαβε γνώση της έκθεσης αλλά δεν την διαβίβασε στις αρχές.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι εξετάζουν επίσης το γεγονός ότι από τη στιγμή που η FIU ανέλαβε τον έλεγχο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραστικά.

Προσέθεσαν ότι οι προηγούμενες έρευνες για την FIU αποκάλυψαν ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider