Αναβαθμίζει περαιτέρω τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η BofA

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβαθμίζει περαιτέρω τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η BofA
Υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας η BofA για τη φετινή χρονιά, θέτοντας ουσιαστικά σε μια πιο εμπροσθοβαρή βάση τις εκτιμήσεις της και περιορίζοντας από το 2022 και έπειτα.

Υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας η BofA για τη φετινή χρονιά, θέτοντας ουσιαστικά σε μια πιο εμπροσθοβαρή βάση τις εκτιμήσεις της αλλά περιορίζοντας τες από το 2022 και έπειτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2021 θα διαμορφωθεί στο 5,6% (από 5,1% προηγουμένως) μειώνοντας παράλληλα την πρόβλεψή του για το 2022 στο 3,5% από 3,8% που εκτιμούσε στα μέσα Ιουνίου και διατηρώντας σταθερή την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% το 2023. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η εκτίμηση για το 2021 όσο και για το 2023 παραμένουν υψηλότερες από την Ευρωζώνη που αναμένεται να κινηθεί στο 4,8% και το 1,9% αντίστοιχα.

BofA

Πέραν αυτού, η BofA αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα, «βλέποντας» να περνά από φέτος σε θετικό «έδαφος» στο 0,1% (-0,1% προηγούμενη εκτίμηση) φτάνοντας σε υψηλότερα επίπεδα ήτοι στο 0,8% και 0,9% για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου έκανε λόγο για πληθωρισμό 0,6% την επόμενη χρονιά και 0,8% το 2023.

Ως προς το σκέλος της εξέλιξης της πανδημίας και με την έναρξη της σχολικής περιόδου να αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ, η BofA επισημαίνει πως η δυναμική μετάδοσης και μόλυνσης παραμένει προς ώρας σε χαμηλά επίπεδα, με το δείκτη μετάδοσης να βρίσκεται κοντά στη μονάδα στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ολλανδία, τη στιγμή που στην Ιταλία και τη Γερμανία καταγράφονται ήπιες ανοδικές τάσεις. Την ίδια στιγμή τα επίπεδα πίεσης στα νοσοκομεία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε καθησυχαστικά επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά του α' εξαμήνου του 2021.

Αντίστοιχα στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπως και η Moody's έτσι και η BofA δεν αναμένει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων γύρω από το πρόγραμμα PEPP στη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου, παρότι τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης έχουν στείλει ήδη σαφές μηνύματα. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, εκτιμούν πως θα υπάρξει συμβιβασμός εντός του «στρατηγείου» της Φρανκφούρτης μειώνοντας τον ρυθμό αγορών στο βασικό πυλώνα του PEPP στο δ' τρίμηνο, «τρέχοντας» με ένα ρυθμό κάπου μεταξύ του α' τριμήνου και του σημαντικά υψηλότερου ρυθμού που έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το PEPP πιθανώς να λήξει μέχρι το Μάρτιο του 2022, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή συνέχεια των αγορών και μετά το συγκεκριμένο ορόσημο, με την ΕΚΤ να οδηγείται στην ενίσχυση του APP στα 40 - 50 δισ. ευρώ το μήνα, για τουλάχιστον ένα χρόνο, περιορίζοντας το εν συνεχεία. Το guidance γύρω από το APP θα αλλάξει, αλλά τα δεδομένα θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να το διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τονίζει η BofA.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται ωστόσο στο αδύναμο επικοινωνιακό κομμάτι της ΕΚΤ που καθιστά την ιδιαίτερα χαλαρή και υποστηρικτική πολιτική της λιγότερο αποτελεσματική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider