«Κλείδωσαν» πιστώσεις για τη νέα σύμβαση λειτουργίας της «Ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείδωσαν» πιστώσεις για τη νέα σύμβαση λειτουργίας της «Ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας»
Οι υπηρεσίες του υπ. Υποδομών και Μεταφορών ενέκριναν 8 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για τον νέο διαγωνισμό για τη 5ετή διαχείριση του οδικού έργου.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια ενός ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με αντικείμενο τη λειτουργία και συντήρηση της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας (2021 – 2026), προϋπολογισμού περίπου 8 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), τον οποίο αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα της Εγνατίας Οδού σε σχετική του συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου 2021, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr (η εταιρεία «Εγνατία Α.Ε» είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του έργου).

Προ ημερών, η αρμόδια υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, για τα έτη 2022, 2023, 2024, 2025 και 2026, με στόχο τη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με αντικείμενο την «Λειτουργία και συντήρηση της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας (2021 - 2026)», συνολικού ποσού περίπου 8 εκατ. ευρώ (6,420 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2025, από 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο, συν 1,58 εκατ. ευρώ για το 2026).

Επί της ουσίας, το υπ. Υποδομών «κλείδωσε» τις πιστώσεις και τον προϋπολογισμό του έργου για την προσεχή 5ετία.

Όπως είχε αναφέρει το καλοκαίρι το insider, η υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου συνδέει το θαλάσσιο στενό που χωρίζει τη Στερεά Ελλάδα από την Ήπειρο στο άνοιγμα του Αμβρακικού Κόλπου Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2002, με σχετικά δημοσιεύματα να αναφέρονται σε κόστος περίπου 58,9 εκατ. ευρώ. Η σήραγγα έχει συνολικό υποθαλάσσιο οδικό μήκος 910 μέτρα και μέγιστο βάθος 27 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Ο σταθμός διοδίων βρίσκεται στο Άκτιο και το κόστος διοδίων για τα ΙΧE είναι 3 ευρώ. Η απόσταση του λιμένα του Ακτίου από τον παλαιό λιμένα φέρι μποτ Πρέβεζας είναι 725 μέτρα ενώ στο πιο στενό σημείο, από το ακρωτήριο Ακρί ως το νέο λιμενοβραχίονα Πρέβεζας, είναι 600 μέτρα.

Η σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια πέντε (5) έτη. Η χρηματοδότηση της σύμβασης θα καλυφθεί από τα έσοδα του σταθμού διοδίων. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider