Ελλάδα
22-08-2021 | 09:50

Ο Σκυλακάκης αποκλείει νέο lockdown λόγω του κορονοϊού - Αισιοδοξία για την οικονομία

Newsroom
Μοιράσου το
Ο Σκυλακάκης αποκλείει νέο lockdown λόγω του κορονοϊού - Αισιοδοξία για την οικονομία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην ελληνική οικονομία λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στην Ελλάδα απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Μιλώντας για τη μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας, ο ίδιος ανέφερε «κάποια ενδεικτικά που έχουμε από τον τζίρο και τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, είναι θετικά. Για το τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου και θεωρώ ότι στη συνέχεια το επενδυτικό κύμα που έχει ξεκινήσει θα κουβαλήσει την οικονομία στο επόμενο διάστημα».

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως η πανδημία έχει κοστίσει στη χώρα μας 40 δισ. ευρώ, ενώ για τα θέματα των πυρκαγιών έγινε ένας έκτακτος προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτός δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει χρήματα για επενδύσεις και αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όχι για τις αποζημιώσεις. Έχουμε τους πόρους να διαχειριστούμε αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με σωφροσύνη».

Το χρέος και το lockdown

«Το χρέος είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Το κλειδί είναι το ΑΕΠ. Εάν το ΑΕΠ πάει καλύτερα τη φετινή χρονιά, αυτό το χρέος, ο παρονομαστής του, βελτιώνεται σημαντικά. Δηλαδή, το χρέος είναι πιο διαχειρίσιμο».

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για την πανδημία, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown. «Η εικόνα είναι σαφώς αρνητική, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μία παγκόσμια πανδημία και δεν ξέρουμε τι έκπληξη θα μας βρει».

Ιδιαίτερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως στον δυτικό κόσμο ο εμβολιασμός προχωράει, ενώ οι χώρες του τρίτου κόσμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διάθεση εμβολίων.

Επιπλέον, ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα εάν εμφανιστεί μία ισχυρότερη μετάλλαξη, θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, συμπλήρωσε.

Φορολογία

«Η φορολογία έχει μειωθεί δραστικά φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», είπε ο κ. Σκυλακάκης. «Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί,  έχουμε μικρότερο φόρο εισοδήματος, οι μισθωτοί σε μεγάλο  βαθμό έχουν φορολογικές απαλλαγές εάν επλήγησαν. Η οικονομία συνεπώς δεν πάσχει από ρευστότητα».

Για τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

«Έχει ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πληρωμές. Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τη Βόρεια Εύβοια θα υπάρξουν πολλές σημαντικές δαπάνες που θα βοηθήσουν τους κατοίκους να προχωρήσουν και να μείνουν στην περιοχή τους» είπε ο κ. Σκυλακάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Σκυλακάκης: Εντός 10 ημερών θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Σκυλακάκης: Σημαντικό τμήμα των 4 δισ. ευρώ αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

MUST READ

Σκυλακάκης: Οι πυρόπληκτοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ -Έρχεται ολόκληρο πακέτο μέτρων