Πυρκαγιές: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Newsroom
Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους
Τα βήματα για την υποβολή της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, τα ποσά που θα λάβουν οι πληγέντες μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με μια αίτηση και λίγα κλικ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr η οποία ανοίγει σήμερα τις ηλεκτρονικές πύλες της, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα εισπράξουν άμεσα τα πρώτα χρήματα για τις κατεστραμμένες περιουσίες τους.

Συγκεκριμένα όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν από τις 27 Ιουλίου και μετά θα μπορούν με τους κωδικούς Taxisnet να υποβάλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να αποζημιωθούν. Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και να δηλώσει τη ζημιά που έχει υποστεί. Στην αίτησή τους οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να αναφέρουν την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο που διαθέτουν ή οι εκμεταλλεύσεις τους.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τα πρώτα ποσά να εκταμιευτούν άμεσα, έως τα τέλη Αυγούστου.

Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ . Η στεγαστική συνδρομή φτάνει έως τις 150.000 ευρώ και συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η καταβολή των αποζημιώσεων για την παροχή στεγαστικής συνδρομής θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια:

1. Σε πρώτη φάση οι πληττόμενοι θα λάβουν την προκαταβολή της αποζημίωσης, Τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων σταδιακά τις επόμενες ημέρες με βάση την αίτηση που θα έχουν υποβάλει.

2. Το επιπλέον ποσό για Στεγαστική Συνδρομή θα καταβληθεί στους δικαιούχους, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Το ύψος των αποζημιώσεων

Η άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί η κατοικία ενώ η στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Η στεγαστική συνδρομή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα με οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

Επιχειρήσεις

Για την παροχή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις προβλέπονται τρία στάδια: μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στην συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας

Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

-8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

-4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και

-2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

-4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,

-2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και

-1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον κανονισμό του. Για τις μονοετείς καλλιέργειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών τους στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.