Τα περίεργα παιχνίδια στο χρηματιστήριο με τις μετοχές Moderna και BioNTech (Pfizer)

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα περίεργα παιχνίδια στο χρηματιστήριο με τις μετοχές Moderna και BioNTech (Pfizer)
Πρωτοφανής πτώση τιμών σε 48 ώρες για Moderna και BioNTech, μία ανακοίνωση της ΕΜΑ για ενδεχόμενες παρενέργειες και η… συμπτωματική «ετοιμότητα» επενδυτών με άνοιγμα μεγάλων θέσεων option put.

Η εβδομάδα είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τις δύο εταιρείες που έχουν τα πλέον «πουλημένα» εμβόλια στον πλανήτη, την BioNTech και την Moderna.

Αλλά ξαφνικά μέσα σε 48 ώρες ο κόσμος…γύρισε ανάποδα με την μετοχή της Moderna να βυθίζεται 16% και της BioNTech 14% στο χθεσινό κλείσιμο. Και οι δύο μαζί από τις αρχές του χρόνου είχαν σημειώσει άνοδο τιμών της τάξης του 360% από τις αρχές του χρόνου. Πράγμα λίγο πολύ αναμενόμενο με την πανδημία να εξακολουθεί να επεκτείνεται και η συζήτηση για τα εμβόλια να διαμορφώνει προϋποθέσεις πολύ μεγαλύτερης ζήτησης των προϊόντων των δύο εταιρειών.

Τι συνέβη ξαφνικά και μέσα σε 48 ώρες όλα γύρισαν ανάποδα;

Η κάθε μία από τις δύο είχε την δική της διαφορετική ιστορία, που είναι ακόμα άγνωστο τι συνέχεια θα έχει σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

Οι «συμπτώσεις» για άλλη μία φορά εμφανίζονται να είναι καταλυτικές, συμπτώσεις που εμπλέκουν «τεχνικές» αντιδράσεις της αγοράς με υποθέσεις για πιθανό insider trading και… άλλα.

Για την Moderna η διαδρομή της πτώσης ξεκίνησε στο γύρισμα από την Δευτέρα στην Τρίτη με την εμφάνιση στην αγορά μίας ισχυρής τάσης τοποθετήσεων σε option put εκτός αγοράς (otc), ήτοι αγοράς θέσεων που προβλέπουν πτώση. Σε λιγότερο από 24 ώρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι τα δύο εμβόλια που βασίζονται στην τεχνική mRNA ελέγχονται για το ενδεχόμενο τριών παρενεργειών και για τον λόγο αυτό ο EMA ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τις εταιρείες παραγωγής τους. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΜΑ δεν αποδίδει τις παρενέργειες στα δύο εμβόλια αλλά ερευνά το ενδεχόμενο να συνδέονται με αυτό. Η ανακοίνωση ήρθε ακριβώς την στιγμή που χρειαζόταν ώστε η τάση που οι τοποθετήσεις option put είχαν δημιουργήσει στην αγορά να πολλαπλασιαστεί και να συμπαρασύρει τις τιμές της Moderna 16%...

Ανάλογη αλλά από άλλο μονοπάτι και η δίδυμη πτώση της BioNTech. Την Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι τα αποτελέσματα της BioNTech για φέτος ήταν τόσο υψηλά ώστε ήταν η αιτία για μία πολύ ισχυρή συμβολή στην αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες κοινοποιούσε την εκτίμησή της σύμφωνα με την οποία η τιμή της μετοχής της BioNTech ήταν αφύσικα υψηλή…

Το επόμενο 24ωρο η ανακοίνωση της ΕΜΑ για τις ενδεχόμενες παρενέργειες συμπλήρωσε το κλίμα που έστειλε την μετοχή 14% χαμηλότερα, αφού και στην περίπτωση αυτή τα option put εκτός αγοράς (otc) είχαν… οργιάσει.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείωμα αυτό έχουν συλλεγεί από τον διεθνή οικονομικό τύπο και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία διεξοδική ανάλυση της πορείας των μετοχών αυτών ή πολύ περισσότερο «επενδυτική άποψη».

Αποτελούν όμως μία ενδεικτική επισήμανση «συμπτώσεων» για το πως τα πλέον περιζήτητα «προϊόντα» του πλανήτη εδώ και 17 μήνες, τα εμβόλια των δύο εταιρειών με την τεχνολογία mRNA, μπορούν να βγάλουν πολλά δις ευρώ ή δολάρια με την διαχείριση της ανόδου ή της πτώσης των μετοχών τους, πέρα από τα συμβόλαια πώλησης στις κυβερνήσεις του πλανήτη. Ανάλογες «συμπτώσεις» θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν και μετά την ανακάλυψή τους το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020...

Προφανώς αν δεν υπάρξουν άλλες σχετικές ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, η πορεία των μετοχών των δύο εταιρειών θα προσαρμοσθεί στις ανάγκες και στην εξέλιξη της εμβολιαστικής καμπάνιας ανά τον κόσμο. Αλλά μέχρι τότε οι «εμπνευσμένοι» επενδυτές των τοποθετήσεων σε option put θα μπορούν να μετρήσουν αρκετά κέρδη πριν φύγουν για διακοπές....

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider