ΗΠΑ: Η απειλή της κήρυξης αδυναμίας πληρωμής του χρέους των 28 τρισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η απειλή της κήρυξης αδυναμίας πληρωμής του χρέους των 28 τρισ. δολαρίων
Με την απειλή της κήρυξης αδυναμίας πληρωμής του χρέους των 28 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ να παραμένει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο το φθινόπωρο, οι Δημοκρατικοί προχωρούν με τα σχέδια τους.

Τι συμβαίνει όταν μία κρίσιμη προθεσμία πέφτει πάνω σ' ένα ακίνητο αντικείμενο; αναρωτιέται το POLITICO, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο θα το μάθει όταν η υποβόσκουσα κρίση χρέους των ΗΠΑ συναντήσει τον ηγέτη της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Με την απειλή της κήρυξης αδυναμίας πληρωμής του χρέους των 28 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ να παραμένει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο το φθινόπωρο, οι Δημοκρατικοί προχωρούν με τα σχέδια τους για την πολιτική τους ατζέντα, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την αύξηση της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους από τα 3,5 τρισεκατομμύρια0 δολάρια του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό. Έτσι, υπολογίζουν στον Μακόνελ για να τους παράσχει τις απαραίτητες ψήφους των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να ξεπεράσουν τις διαδικαστικές καθυστερήσεις και παρατάσεις συζητήσεων, που καθυστερούν την ψήφιση ενός νομοθετικού μέτρου (filibuster), ώστε να αποφευχθεί μία οικονομική καταστροφή.

Ωστόσο, ο Μακόνελ φαίνεται αμετακίνητος. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι έχει οχυρωθεί πίσω από τις θέσεις του, σύμφωνα με συμβούλους και συναδέλφους του.

Ο ίδιος δήλωσε χθες στο Καπιτώλιο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει τη θέση του: Οι Δημοκρατικοί «έχουν κάθε ευκαιρία να αυξήσουν την οροφή του χρέους, που καλύπτει το απερίσκεπτο νομοσχέδιο δαπανών και θα το πράξουν».

Είναι μία πραγματική πρόκληση τόλμης για τους Δημοκρατικούς: Είτε θα ψηφίσουν μία αύξηση του χρέους υπό κομματική πειθαρχία ή θα επωμισθούν το τοξικό πολιτικό κλίμα μίας πιστωτικής χρεοκοπίας, με τους Ρεπουμπλικάνους να παραμένουν στο περιθώριο.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί στοιχηματίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν διαφορετική άποψη σε λίγες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο, να εξηγούν π.ως θα ξεπεράσουν την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων. Αντ’ αυτού προβλέπουν ότι η πλευρά του Μακόνελ θα αναλάβει δράση.

Ως άμεση συνέπεια της στάσης αυτής, υπάρχει σε εξέλιξη ένα επικίνδυνο παιχνίδι πολιτικού κρυφτού μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για τα οικονομικά.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ «δεν χρειάζεται ούτε μία ψήφο των Ρεπουμπλικάνων και νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με την πληροφορία αυτή» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Τίλις. «Αν αποτύχει, δεν νομίζω ότι θα το χρεωθεί. Ελπίζω ότι θα καταλάβουν».

Με πληροφορίες από POLITICO, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider