Ο Μπάιντεν πηγαίνει να επικυρώσει το μεγάλο πακέτο για τις υποδομές - Συνεδριάζει τώρα η Γερουσία

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάιντεν πηγαίνει να επικυρώσει το μεγάλο πακέτο για τις υποδομές - Συνεδριάζει τώρα η Γερουσία
Πέρασε το σκόπελο της επικύρωσης ο Μπάιντεν για το πακέτο υποδομών και πάει για ψήφιση. Τι περιλαμβάνει.

Η Γερουσία θα συνεδριάσει ξανά σήμερα, Κυριακή το μεσημέρι (τοπική ώρα) για να συνεχίσει την εξέταση του τεράστιου πακέτου υποδομών ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει προτείνει ο Μπάιντεν, ως συμπλήρωμα του πακέτου ανάκαμψης που επίσης άγγιξε τα 1.9 τρισ. δολάρια.

Μέσα από μια πολύωρη διαδικασία το Σάββατο, η Γερουσία αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση το πακέτο υποδομών. Η διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και η εργασία για τις τροπολογίες του πακέτου κράτησε μήνες.

Ο Μπάιντεν, ξεπέρασε έτσι τον πρώτο μεγάλο "σκόπελο", να πάρει την έγκριση της Γερουσίας για να κατέβει προς ψήφιση. Ο δεύτερος μεγάλος σκόπελος είναι η ψηφοφορία η ίδια, η οποία δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς το πακέτο υποδομών κατέβηκε για ψήφιση στο Σώμα της Γερουσίας, χωρίς να έχουν καταληχθεί όλες οι τροπολογίες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Μια ενδεχόμενη αποτυχία να συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνεδρίασης της Γερουσίας, όλες οι τροπολογίες θα οδηγήσει αντικειμενικά το νομοσχέδιο Μπάιντεν στο συρτάρι μέχρι να "ολοκληρωθεί", κάτι που σημαίνει κι άλλοι μήνες χαμένοι σε διαρκείς διαβουλεύσεις.

Παρόλα αυτά, ο συσχετισμός στη Γερουσία έχει το δικό του ενδιαφέρον. Δημοσιεύματα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού καθώς και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, αποδεικνύουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν "κερδίσει" 18 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, κάτι που δίνει την απαραίτητη αισιοδοξία ότι όλα στο τέλος θα κυλήσουν ομαλά.

Τι περιλαμβάνει το "πακέτο υποδομών"

Το τεράστιο πακέτο διμερών υποδομών, που ονομάζεται Infrastructure Investment and Jobs Act, είναι το αποκορύφωμα των εκτεταμένων και επίπονων διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας δικομματικής ομάδας γερουσιαστών και της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σύμφωνα με αυτό, θα διατεθούν 550 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες ομοσπονδιακές δαπάνες για πέντε χρόνια.

Θα επενδυθούν κατά σειρά:

  • 110 δισεκατομμύρια δολάρια για δρόμους, γέφυρες και μεγάλα έργα
  • 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιβατικούς και εμπορευματικούς σιδηροδρόμους
  • 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του ηλεκτρικού δικτύου
  • 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο
  • 39 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των συστημάτων διαμετακόμισης.

Μεταξύ πολλών άλλων προτεραιοτήτων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης 55 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές νερού, από τα οποία τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν προς την αντικατάσταση των σωλήνων μολύβδου.

Οι γερουσιαστές ψήφισαν 22 τροπολογίες όλη την εβδομάδα αφού εργάστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για να οριστικοποιήσουν το νομοθετικό κείμενο που κατέβηκε στη Γερουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider