ΗΠΑ-αναβάθμιση υποδομών: Αύριο η ψηφοφορία για τον περιορισμό της συζήτησης του νομοσχεδίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ-αναβάθμιση υποδομών: Αύριο η ψηφοφορία για τον περιορισμό της συζήτησης του νομοσχεδίου
Η Γερουσία κινήθηκε χθες για τον τερματισμό της συζήτησης αναφορικά με το διακομματικό νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών, καθώς οι ηγέτες των δύο κομμάτων στο νομοθετικό σώμα συνέχιζαν να διαπραγματεύονται παρασκηνιακά, για τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης των τροπολογιών που απέμεναν, ώστε να προχωρήσουν σε μία τελική ψηφοφορία.

Η Γερουσία κινήθηκε χθες για τον τερματισμό της συζήτησης αναφορικά με το διακομματικό νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών, καθώς οι ηγέτες των δύο κομμάτων στο νομοθετικό σώμα συνέχιζαν να διαπραγματεύονται παρασκηνιακά, για τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης των τροπολογιών που απέμεναν, ώστε να προχωρήσουν σε μία τελική ψηφοφορία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ προσδιόρισε μία ψηφοφορία για αύριο αναφορικά με τον περιορισμό της συζήτησης. Πρόκειται για μία τελευταία εξέλιξη, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε «αν έρθουμε σε μία συμφωνία σήμερα τη νύχτα, την οποία και προτιμούμε, θα έχουμε περισσότερους ψήφους για τις τροπολογίες».

Η Γερουσία προγραμματίζει να αρχίσει τις καλοκαιρινές διακοπές της, την επόμενη εβδομάδα, ενώ είναι ενδεχόμενο η έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών να καθυστερήσει, τουλάχιστον για μερικές ημέρες.

Στο μεταξύ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το διακομματικό νομοσχέδιο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων δεν καλύπτει αυτοτελώς τις δαπάνες του και θα αυξήσει τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 256 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία, όπως ανακοίνωσε χθες το ανεξάρτητο Γραφείο του Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό (CBO).

Η ανάλυση του CBO έγινε γνωστή, καθώς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ προωθεί το νομοθετικό μέτρο, το οποίο περιλαμβάνει, νέες δαπάνες 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 450 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανών που έχουν εγκριθεί προηγούμενα.

Δεν έγινε άμεσα ξεκάθαρο αν η ανάλυση του νομοσχεδίου από το CBO θα παρακινήσει κάποιον από τους Ρεπουμπλικάνους που το έχουν υποστηρίξει να αποσύρει την υποστήριξή του.

Το συνολικό νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει δαπάνες για το οδικό δίκτυο, τις γέφυρες, αλλά και την επέκταση της πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες του διαδικτύου, αποτελεί μία από τις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το CNN ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν δήλωσε ότι τα ευρήματα του CBO είναι ένα «πραγματικό πρόβλημα» απαιτώντας «αξιόπιστη κάλυψη δαπανών» ή τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού κόστους του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του υπάρχει αρκετή υποστήριξη για την ψήφισή του από τη Γερουσία.

Ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, ένας από τους Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν για την προώθηση του νομοσχεδίου στα τέλη του προηγούμενου μήνα, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τα ευρήματα του CBO μπορούν να επηρεάσουν την υποστήριξή του για το νομοσχέδιο.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το αναφερόμενο γραφείο δεν έλαβε υπόψη του, μερικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι οποίες θα μειώσεις τις επιπτώσεις του στα ελλείμματα.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μεταξύ αυτών, ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Κέβιν Κρέιμερ, συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν το νομοσχέδιο.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν και η Δημοκρατική γερουσιαστής Κίρστεν Σίνεμα που ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων για το διακομματικό νομοσχέδιο, ανέφεραν σε μία κοινή ανακοίνωσή τους ότι το CBO «ήταν περιορισμένο σε ότι μπορούσε να συμπεριλάβει στην επίσημη αξιολόγησή του» για το νομοσχέδιο.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι νέες δαπάνες στο νομοσχέδιο «αντισταθμίζονται» μέσω του συνδυασμού νέων εσόδων και αποταμιεύσεων, που συνυπολογίστηκαν μερικώς από το CBO.

Στις διαδικαστικές ψηφοφορίες που έγιναν στα τέλη Ιουλίου, το νομοσχέδιο συγκέντρωσε περισσότερες από τις απαιτούμενες ψήφους, ώστε να σηματοδοτεί ότι μπορεί να περάσει από τη Γερουσία, σε μία διακομματική βάση, με περισσότερους από 12 Ρεπουμπλικάνους να συντάσσονται με τους 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές και τους ανεξάρτητους.

Η Γερουσία προσπαθεί να ολοκληρώσει την προώθηση του νομοσχεδίου πριν από τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές διακοπές των πέντε εβδομάδων.

Ο Πόρτμαν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι πιθανό, η προώθηση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί αύριο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, η Γερουσία που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, θα στρέψει την προσοχή της στη δυναμική προώθηση ενός πλαισίου δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην υγεία και στις κοινωνικές δαπάνες, στο οποίο είναι αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι, με τη χρήση μια ειδικής διαδικασίας που απενεργοποιεί προσωρινά, την απαίτηση των 60 θετικών ψήφων για την προώθηση των νομοσχεδίων.

Στο επίκεντρο των δαπανών αυτών βρίσκεται η αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τις υγειονομικές υπηρεσίες στο σπίτι, αλλά και για τη φροντίδα των παιδιών, μαζί με πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη μετανάστευση.

Για τα προγράμματα αυτά, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider