Οικονομία | Διεθνή
26-07-2021 | 16:29

Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα κοστίσει 31 δισ. ευρώ στην οικονομία 

Newsroom
Μοιράσου το
Artificial Intelligence
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο νέος νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη θα μπορούσε να κοστίσει την οικονομία της 31 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του think tank, Center for Data Innovation, που τονίζει ότι θα είναι ο «πιο αυστηρός κανονισμός της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο».

«Δεν θα περιορίσει μόνο την ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, αλλά θα επιφέρει σημαντικό κόστος στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της ΕΕ», αναφέρει το think - tank.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει σε αίτημα του CNBC.

Το think - tank υποστηρίζει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο 10 εκατ. ευρώ μπορεί να αντιμετωπίσουν κόστος συμμόρφωσης έως και 400.000 ευρώ εάν χρησιμοποιούν ένα σύστημα AI υψηλού κινδύνου. Τέτοια συστήματα ορίζονται από την Κομισιόν εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα ή την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το νομοθετικό σχέδιο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την καινοτομία στην ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης, ωστόσο μια πιο ρεαλιστική οικονομική ανάλυση υποδηλώνει ότι το επιχείρημα είναι άτοπο στην καλύτερη περίπτωση», ανέφερε ο Ben Mueller, αναλυτής του think - tank και συγγραφέας της έκθεσης.

Σημειώνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την λειτουργία προϊόντων για τα "like" στις Google, Apple και Facebook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.