Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό (ΣΔΙΤ) αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό (ΣΔΙΤ) αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία
Για Σεπτέμβριο «πάει» η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τι περιλαμβάνει το project.

Παράταση περίπου δύο μηνών παίρνει ο διαγωνισμός άνω των 200 εκατ. ευρώ για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Φο.Δ.Σ.Α.) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που συνεδρίασε στις 19 Ιουλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής του Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής προσφορών την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μέσω συστήματος ΕΣΗΔΗΣ (181485) για την Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είχε οριστεί η 26η Ιουλίου 2021. Ως νέα ημερομηνία αποσφράγισης των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ορίστηκε η Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρεται και στα πρακτικά της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, ότι κατατέθηκαν αιτήματα για παράταση της διαδικασίας από ενδιαφερόμενους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας Covid-19, που απαιτούν μεγαλύτερα διαστήματα για έκδοση ορισμένων δικαιολογητικών από το εξωτερικό, της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω έργου και των αυξημένων απαιτήσεων σύνθεσης φακέλων από Ένωση Προσώπων, λόγω ανάγκης συλλογής νομιμοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών εγγράφων συμμετοχής στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, δοθείσης της σημασίας και της πολυπλοκότητας αυτού, προς εξασφάλιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων και της ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού κ.α.

Δεδομένων των παραπάνω αιτημάτων, της πίεσης χρόνου και καθώς εκκρεμούσε η παροχή των αιτούμενων διευκρινίσεων επί των τευχών, και κατά συνέπεια ο χρόνος που απομένει μέχρι την υποβολή του Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καθίσταται ασφυκτικά μικρός, ο Φο.Δ.Σ.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ αποφάσισε την χορήγηση παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο).

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβλητα: Τα κίνητρα, τα νέα τέλη και οι ποινές για δήμους, επιχειρήσεις και πολίτες - Στη Βουλή το νομοσχέδιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider