Η μείωση του PEPP βρέθηκε στο επίκεντρο της ΕΚΤ - Οι προβληματισμοί για το πρόγραμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μείωση του PEPP βρέθηκε στο επίκεντρο της ΕΚΤ - Οι προβληματισμοί για το πρόγραμμα
Τα στελέχη της ευρωτράπεζας εξέφρασαν τις ανησυχίες του για το ότι μια πρόωρη μείωση του PEPP θα μπορούσε να οδηγήσει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Το θέμα μείωσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) για την κρίση του κορονοϊού συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τα στελέχη της ευρωτράπεζας εξέφρασαν τις ανησυχίες του για το ότι μια πρόωρη μείωση του PEPP θα μπορούσε να οδηγήσει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και να επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα πρακτικά.

Τα μέλη της ΕΚΤ αποφάσισαν τελικά να διατηρήσουν το ύψος του PEPP στα ίδια επίπεδα, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες κρίθηκαν ως «πολύ ευάλωτες» για αλλαγή στην πολιτική της τράπεζας.

Ακόμα, στο κείμενο των πρακτικών αναφέρεται πως παρ' όλο που η απόφαση για διατήρηση του PEPP στα ίδια επίπεδα ήταν ομόφωνη, ορισμένη στελέχη της ΕΚΤ εξέφρασαν τη θέση για μείωση του ύψους του προγράμματος, που βρίσκεται σε 1,85 τρισ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλι Ρεν (ΕΚΤ): Ξεκάθαρος ο στόχος για τον πληθωρισμό - Χρειάζονται τα υποστηρικτικά μέτρα

Ιστορική απόφαση από ΕΚΤ: Στο 2% ο στόχος για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider