«Μέτωπο» κατασκευαστών κατά κυβερνητικού σχεδίου για συγχώνευση Ανεξάρτητων Αρχών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μέτωπο» κατασκευαστών κατά κυβερνητικού σχεδίου για συγχώνευση Ανεξάρτητων Αρχών
Οι εργοληπτικές οργανώσεις ΠΕΜΔΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις Αρχές Προδικαστικών Προσφυγών και Δημοσίων Συμβάσεων.

Ενιαίο «μέτωπο», μέσω των Εργοληπτικών Οργανώσεων ΠΕΜΔΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ, δημιούργησαν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις ζητώντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέσω κοινής επιστολής τους ζητούν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην «κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) ή συγχώνευσής τους, με αλλαγή του χαρακτήρα τους».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, σε σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παρουσιάστηκε νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων Αρχών με αρμοδιότητες στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). «Ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης το ζήτημα της ανάθεσης (και εκτέλεσης) των δημοσίων συμβάσεων αποκτά μείζονα σημασία για την υλοποίηση των δράσεων που θα ενταχθούν στην χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για: Επιτάχυνση των διαδικασιών, ενόψει των ασφυκτικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των κανόνων του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, κατά την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων», αναφέρονταν μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ο εργοληπτικός κόσμος, αν και κατά καιρούς από διάφορες πλευρές έχουν «πέσει βολές» κατά αποφάσεων και κινήσεων κάποιων Αρχών (π.χ. ΑΕΠΠ), μέσω των συγκεκριμένων οργανώσεων, αντιτίθεται σε αυτή την ενέργεια. Σε κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό οι εργοληπτικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως η επικείμενη συγχώνευση των φορέων «θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση, σε εποχές όπου κυριαρχούσαν φαινόμενα αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας».

«Εφόσον η χώρα μας θέλει να είναι και να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου πρέπει κατ’ ελάχιστον οι συμβάσεις του Δημοσίου να διέπονται από κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού όπως ακριβώς ορίζουν και οι βασικές Αρχές των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Κατά την άποψή μας, αυτό ήδη επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό με τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και την Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)», υποστηρίζουν οι ΠΕΜΔΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ.

Οι διοικήσεις των οργανώσεων αναφέρονται στην επιστολή στο έργο της ΑΕΠΠ θεωρώντας ότι «έχει λειτουργήσει και λειτουργεί αποτελεσματικά και, κυρίως, αξιόπιστα», ενώ για την ΕΑΑΔΗΣΥ αναφέρουν ότι «η αυτόνομή ύπαρξή της αποτελεί, επί της αρχής, θεσμική εγγύηση της διαφάνειας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων».

Οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών ενώσεων υποστηρίζουν πως «η ΑΕΠΠ έχει λειτουργήσει και λειτουργεί αποτελεσματικά και, κυρίως, αξιόπιστα, ενώ η τήρηση των προθεσμιών έκδοση αποφάσεων είναι σχολαστική (συνθήκη που ευνοεί την ταχύτητα προώθησης των έργων που συνιστά προτεραιότητα της Πολιτείας) σε πλήρη αντίθεση, δηλαδή, με τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος».

Για την ΕΑΑΔΗΣΥ επισημαίνεται πως «αποτελεί τον κύριο φορέα ειδικής γνώσης στον κρίσιμο τομέα των δημοσίων συμβάσεων, και κρίνουμε ότι η αυτόνομη ύπαρξή της αποτελεί, επί της αρχής, θεσμική εγγύηση της διαφάνειας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων».

Οι οργανώσεις ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αποτρέψει το ενδεχόμενο κατάργησης των φορέων ή έστω συγχώνευσής τους, ζητούν περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των Αρχών, ενίσχυσής τους με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, χαμηλότερο κόστος προσφυγής.

Για να καταλήξουν οι οργανώσεις: «θεωρούμε αναγκαία την παρέμβασή σας για την αποτροπή ενός ολισθήματος που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης και παρακαλούμε για μία συνάντηση των εκπροσώπων μας μαζί σας για να θέσουμε διεξοδικότερα υπόψιν σας όλες τις παραμέτρους του θέματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider