Αποφάσεις για ακριβότερο πετρέλαιο, μεγαλύτερο πληθωρισμό

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποφάσεις για ακριβότερο πετρέλαιο, μεγαλύτερο πληθωρισμό
Οι αποφάσεις του OPEC+ για αύξηση της παραγωγής αποδεικνύονται «ανεπαρκείς» για να σταματήσουν το rally του μαύρου χρυσού. Οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται και η διολίσθηση της ανεργίας παραμένει «αργή».

Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει τελικά ξεφύγει από την διπλή παγίδα, της πανδημίας και της αδύναμης επανεκκίνησης.

Η μετάλλαξη Δέλτα λίγο πολύ έχει αρχίσει να «σαρώνει» και πάλι σε όλες τις χώρες καθώς δεν συναντά πλέον κανένα εμπόδιο – λόγω του ανοίγματος του τουρισμού – στα μη εμβολιασμένα στρώματα της κοινωνίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η δύσκολη ανάκαμψη της απασχόλησης κάνουν μαζί την εμφάνισή τους με αιχμή τις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει σταθερά τα 75 δολ. και η τάση του για περαιτέρω άνοδο δεν άλλαξε ακόμα και μετά την απόφαση του OPEC+ να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια μέσα στο 2021.

Η μη ανάσχεση της ανοδικής τάσης αποδίδεται από τις αγορές, στην ανεπαρκή ανταπόκριση από πλευράς OPEC+ στις προσδοκίες που υπήρξαν για μια περισσότερο αποφασιστική κίνηση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όσο αφορά στην αύξηση της παραγωγής.

Με τον μαύρο χρυσό να παραμένει εντός των εκτιμήσεων για υψηλότερες τιμές, έως και τα 100 δολ. μέσα στο 2021, οι τιμές των πρώτων υλών και ιδιαίτερα των βασικών μετάλλων ακολουθούν και σπρώχνουν προς τα πάνω σε συνδυασμό με τις μεταφορές, τις τιμές παραγωγού, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αφήνουν τα σημάδια τους στον ΔΤΚ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα όμως του πληθωρισμού συνδυάζεται επικίνδυνα και με την διατήρηση χαμηλών επιπέδων απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ ακόμα η οικονομία παρά την εκκίνησή της αδυνατεί να απορροφήσει 15 εκατ. ανέργους παρά την αρχική δυναμική αύξηση της απασχόλησης και γρήγορη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα.

Πίνακας απασχόλησης: Η ανεργία παραμένει υψηλή στις ΗΠΑ

Η ίδια περίπου κατάσταση εμφανίζεται και στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει ένα σφοδρό κύμα επέκτασης της μετάλλαξης Δέλτα, λόγω της εκκίνησης του Τουρισμού, που απειλεί με νέα Lockdown.

Ήδη τόσο στο Eurogroup όσο και στην ΕΚΤ έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση οι αρχικές αποφάσεις για άμεση σταδιακή απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης σε συνδυασμό με την έναρξη των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οικονομίες υπερχρεωμένες όπως η Ιταλική, αλλά και η Γαλλική φαίνονται έτοιμες να συνεχίσουν την χρηματοδότηση μέσω δανεισμού υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας νέας καθυστέρησης στην «έξοδο» από την φάση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η ΕΚΤ επανεξετάζει στις 22 Ιουλίου τον αρχικό βηματισμό της όσο αφορά την προβλεπόμενη απόσυρση του PEPP τον Μάρτιο του 2021.

Ήδη το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φάμπιο Πανέττα παραδέχθηκε μιλώντας στους Κεντρικούς Τραπεζίτες των Μεσογειακών Χωρών ότι τα αποκαλούμε «μη συμβατικά μέτρα» μέσα στην νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχουν μεταλλαχθεί σε «συμβατικά», πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να τεθούν ή να παραμείνουν σε λειτουργία πέραν των έκτακτων καταστάσεων...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider