Real Estate: Η νέα τάση για «πράσινα» κτίρια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Real Estate: Η νέα τάση για «πράσινα» κτίρια
Η νέα εποχή και η στροφή σε βιοκλιματικά ακίνητα που φέρουν πιστοποιήσεις και έχουν ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η στροφή του τομέα ακινήτων στα λεγόμενα «πράσινα» κτίρια γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Τα βιοκλιματικά κτίρια που φέρουν σειρά πιστοποιήσεων (π.χ. Leed, αρκετά μάλιστα της ανώτερη βαθμίδας, Gold), που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα φαίνεται ότι σταδιακά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά ακινήτων, με μεγάλους developers του κλάδου να στρέφονται προς αυτά στο πλαίσιο του «χτισίματος της νέας γενιάς κτιριακών υποδομών».

Αυτή η τάση, αυτή στροφή, καταγράφηκε προχτές και σε σχετικό πάνελ του 1ου Συνεδρίου «GREEN DEAL GREECE 2021» που διοργάνωσε το ΤΕΕ, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων σημαντικών καλεσμένων, επικεφαλής ή στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, o αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, Φώτης Γιόφτσιος και ο διευθυντής ανάπτυξης της Lamda Development, Δημήτρης Ζωντανός.

«Κοινός τόπος» και των 3 στελεχών του εγχώριου real estate ήταν η στροφή σε μια νέα εποχή κτιρίων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, στα λεγόμενα βιοκλιματικά ακίνητα. Κατά τους ίδιους, τα πράσινα κτίρια είναι μονόδρομος, ενώ το «κλειδί» βρίσκεται και στις αστικές αναπλάσεις και κυρίως στην επίδραση που προκαλεί σε μία συνοικία μία καινούργια ανάπτυξη. Να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν στραφεί στη «νέα εποχή» αλλά και άλλες real estate εταιρείες ή ΑΕΕΑΠ που επιχειρούν να αφήσουν διακριτό αποτύπωμα στον τομέα των «πράσινων» κτιρίων. Σημειώνεται ότι αυτές οι μπίζνες, όπως και οι αστικές αναπλάσεις, ενθαρρύνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης), έχουν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ ενώ ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί και από την EBRD τα τελευταία χρόνια ενισχύει παραδοσιακά έργα ανάπτυξης «πράσινων» κτιρίων, όπως η αναβάθμιση των χώρων της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Dimand, κ. Ανδριόπουλος, από το 2009 όλα τα κτήρια που έχει δημιουργήσει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων φέρουν το πιστοποιητικό LEED (είναι αμερικανικής προέλευσης), με αποτέλεσμα 45% των κτηρίων στην Ελλάδα που διαθέτουν «πράσινο» πιστοποιητικό να έχουν υλοποιηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Πλέον, πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος, περνάμε στην καινούργια γενιά πράσινων κτηρίων, όπου δεν εξετάζει κανείς μόνο τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ή την ενεργειακή τους συμπεριφορά, αλλά «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραγωγή όλων αυτών των υλικών, κι εάν έχουν γίνει με το σωστό τρόπο ώστε να υλοποιηθεί το κτήριο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «από το 2016, με την αξιοποίηση των κτιρίων της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, έχουμε ενσωματώσει στο σκεπτικό μας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι αλλάζει σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου. Οι αστικές αναπλάσεις μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις». Σημείωσε δε ότι, «μιλώντας για αναπλάσεις, δεν εννοούμε, μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και περιοχές, όπως η Αστυπάλαια, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει σε πράσινο νησί, αλλά και άλλες περιοχές». Και προσέθεσε ότι είναι ευκαιρία να προχωρήσουν οι 6-8 αναπλάσεις δημοσίου συμφέροντος που προωθούνται και με πόρους του Ταμείου ανάκαμψης. Επισήμανε επίσης ότι το project στο Ελληνικό αναμένεται να είναι μια «πράσινη κοιτίδα κτηρίων», από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η οποία όμως θα έχει θετικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα. Δηλαδή δεν θα μοιάζει με αντίστοιχες, μικρότερου μεγέθους, κινήσεις/αναπλάσεις σε πόλεις όπως το Αμβούργο ή η Βαρκελώνη που άλλαξαν μεν την «εικόνα» αλλά άφησαν ενεργοβόρα κτήρια σε σχέση με τις επικείμενες αναπτύξεις στο Ελληνικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιόφτσιος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΔΣ, της Ten Brinke Hellas επεσήμανε την διεθνή παρουσία της εταιρείας αλλά και το σημαντικό αποτύπωμά της στη χώρα, με σύγχρονες κατασκευές μηδενικού ή περιορισμένου ενεργειακού αποτυπώματος. Αναφέρθηκε στα έργα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία με κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα, την ευελιξία, με έμφαση στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η εταιρεία έχει δεκάδες χρόνια εμπειρία στον τομέα των πράσινων κτιρίων ανέφερε και επεσήμανε ότι «η στροφή στα βιοκλιματικά κτίρια, είναι μονόδρομος». Σημείωσε πως η εταιρία του επενδύει συστηματικά σε υψηλών προδιαγραφών κτίρια. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε επταώροφο κτίριο γραφείων στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας πιστοποιημένο με «LEED Gold», για το οποίο στόχος ήταν η εναρμόνισή του με το περιβάλλον.η εταιρεία επίσης έχει αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριο της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός» μετατρέποντάς το σε κτήριο γραφείων 3.500 τ.μ., ενώ υλοποίησε logistics center στην Ελευσίνα 45.000 τ.μ. (σε συνολική έκταση 120 χιλ. τ.μ.). αυτή τη στιγμή, αναπτύσσει πέντε συγκροτήματα εμπορικών πάρκων σε Πειραιά, Αθήνα και στην επαρχία, τρία καταστήματα logistics στη Δυτική Αττική ενώ εισέρχεται και στον τομέα κατοικιών, όπου υπάρχει ζήτηση για ακίνητα με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Η στροφή σε πράσινα κτήρια και στην αειφόρο ανάπτυξη είναι δεδομένη, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ανάπτυξης της Lamda Development Δημήτρης Ζωντανός ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης των έργων υποδομής που θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό. Η Lamda έχει προχωρήσει σε μελέτες για το πώς θα πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις (κατά την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων), αλλά και πώς θα ανακυκλώνονται τα υπάρχοντα υλικά στην έκταση. Εχουν γίνει μελέτες και λείψεις ώστε να φανεί ποια από τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε πια κομμάτια του έργου κ.α. Στόχος της είναι να κάνει μια ανάπλαση «πράσινη» και smart. «Η εκσκαφή ενός και μόνο ακινήτου αντιστοιχεί σε 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα υλικών», σημείωσε ο Chief Planning, Design & Construction Officer της Hellinikon Project. Άρα η διαχείριση πρέπει να είναι πολύ σωστή, μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης όλου του ακινήτου και της δημιουργίας συστημάτων παρακολούθησης της κίνησης, των υδάτων, των ρύπων, ακόμα και της φωτορύπανσης, του εξαερισμού, των ρεμάτων κ.α. Όπως επίσης είπε, η LAMDA προσπαθεί να επαναπατρήσει ανθρώπινο δυναμικό χωρίς να λείπουν και τα ξένα στελέχη. Απηύθυνε έκκληση προς το ΤΕΕ να συμβάλει στις συμπράξεις με εταιρείες για την αναζήτηση νέας εγχώριας τεχνογνωσίας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και ευελιξία ακόμα και σε επίπεδο νομοθεσίας προκειμένου να ακολουθεί τις εξελίξεις. «Καλό είναι όλη η προσπάθεια που κάνουμε μαζί με την πολιτεία και την τοπική κοινωνία, να είναι ένα παράδειγμα για τους άλλους», δήλωσε ο κ. Ζωντανός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ένωση Αστυνομικών: Δέσμη προτάσεων μετά από τον πυροβολισμό 16χρονου στο κεφάλι

23:37

Μενίδι: Επεισόδια με Ρομά για τον πυροβολισμό 16χρονου - Πυρπολήθηκε λεωφορείο

23:24

Περού: Ορκίστηκε στο Κογκρέσο η νέα προέδρος Ντίνα Μπολουάρτε

23:09

Wall Street: Πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών ο S&P 500 με την ύφεση να «σκιάζει» τις αγορές

22:51

Ουάσινγκτον: Ο Πούτιν δείχνει «ανεύθυνος» μιλώντας «επιπόλαια» για τα πυρηνικά όπλα

22:39

ΗΠΑ: Ισχυρή αύξηση στον καταναλωτικό δανεισμό τον Οκτώβριο

22:14

Ukrenergo: Πάνω από 1.000 πυραύλους και ρουκέτες έχει δεχτεί το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο αλλά ακόμα λειτουργεί

22:08

Πετρέλαιο: Η ενίσχυση των αποθεμάτων καυσίμων έριξε τις τιμές - «Άγγιξαν» χαμηλό έτους WTI και brent

22:01

Συρίγος για ελληνοτουρκικά: «Φοβάμαι το λάθος» - Πόσο πιθανό είναι ένα «θερμό επεισόδιο»

21:49

Κρυπτονομίσματα: «Καμπανάκι» ΕΚΤ - «Πολλαπλές φούσκες που σκάνε η μία μετά την άλλη»

21:38

Σαμαράς: Η παράταξη οφείλει να δώσει ενωμένη την εκλογική μάχη

21:27

Περού: Το Κογκρέσο υπερψήφισε την καθαίρεση του προέδρου Καστίγιο - Τελεί υπό κράτηση

21:18

Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας: Οδοφράγματα Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου

21:15

Μενέντεζ: «Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις»

21:11

Δήμαρχος Κιέβου: Πιθανό ένα σενάριο «Αποκάλυψης» αυτόν τον χειμώνα, αλλά να μην επικρατήσει πανικός

20:57

Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075: Η ανάλυση της Goldman Sachs - Oι 4 τάσεις

20:54

Χρυσός: Ανοδικά για 2η σερί ημέρα αλλά παρέμεινε κάτω από τα 1.800 δολάρια

20:39

Γερμανία: «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος για τη δράση των «Πολιτών του Ράιχ»

20:21

Μελόνι: Δεν τα έχουμε βάλει με τον ρωσικό λαό, τον πολιτισμό ή την ιστορία του

20:18

Καραγιάννης: Ξεκινούν οι εργασίες στο πρώτο κομμάτι του ΒΟΑΚ - Έχουμε να κάνουμε με έργα, όχι με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

20:07

ΕΕ: 9ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Τι περιλαμβάνει

19:57

Με κάτι λιγότερο από ένα δισ. η ΕΚΤ κρατάει -ακόμα- υπό «προστασία» τα ελληνικά ομόλογα

19:56

Generali: Πουλά ιταλικό χαρτοφυλάκιο ασφαλειών ζωής 20 δισ. ευρώ

19:42

Κεραμέως: Έχουμε προκηρύξει τις θέσεις για τους διευθυντές όλων των σχολείων της χώρας

19:39

Γεωργιάδης: Nέες επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ αύριο για το «καλάθι του νοικοκυριού»

19:33

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

19:27

Spotify: Το «μυστικό της επιτυχίας» του δισεκατομμυριούχου CEO και συνιδρυτή του

19:15

Στο Ριάντ ο Σι Τζινπίνγκ με στόχο τη σινοαραβική προσέγγιση

19:06

Θεοδωρικάκος για πυροβολισμό 16χρονου: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί επικίνδυνη ταύτιση με το 2008

18:54

Ευρωαγορές: Δεν ανακόπηκε η πτώση - Επιμένουν οι ανησυχίες για την ύφεση