ΕΕΑ: Περίπου το 60% των αιτούντων τραπεζικό δανεισμό δεν πληροί τα κριτήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΑ: Περίπου το 60% των αιτούντων τραπεζικό δανεισμό δεν πληροί τα κριτήρια
Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να αυξηθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η αγορά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα, ήταν το βασικό θέμα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε χθες, Τρίτη, 29 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, «σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και παράγοντες της αγοράς, ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να αυξηθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η αγορά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη», όπως αναφέρει το επιμελητήριο», ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως διευκρίνισαν, λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και δεν έδειξαν καμία πρόθεση να διαφοροποιήσουν την τακτική τους».

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας αρχικά για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι, καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ανέφερε ότι η λύση θα ήταν να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων ή να τα επιδοτήσει στο πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα». Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, με τις αντιρρήσεις που προβάλουν οι τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας, η συζήτηση δεν θα βγάλει κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, έθιξε το θέμα των πολύ υψηλών επιτοκίων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ υπογράμμισε και την τακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου. Τέλος, αναφέρθηκε στα περίπου 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες, θέτοντας το ερώτημα πώς αυτό το μεγάλο ποσό θα βοηθήσει την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider