Οικονομία
28-06-2021 | 07:56

Εβδομάδα πληρωμών για τις επιχειρήσεις εστίασης – Τι θα γίνει με τους εσωτερικούς χώρους

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Εβδομάδα πληρωμών για τις επιχειρήσεις εστίασης – Τι θα γίνει με τους εσωτερικούς χώρους
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τουλάχιστον 10.000 επιχειρήσεις εστίασης που είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που «τρέχει» εδώ και περίπου 1,5 μήνα, αναμένεται να πληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δράση συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, με την οποία οι επιχειρήσεις εστίασης επιδοτούνται με κεφάλαιο κίνησης για τα λειτουργικά τους έξοδα έως 100.000 ευρώ, βάσει του 7% του τζίρου του 2019. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Ιουλίου 2021 ενώ μέχρι σήμερα περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις έχουν μπει στην πλατφόρμα υποβάλλοντας αίτηση.

«Είναι η ταχύτερη εκκαθάριση ΕΣΠΑ που έχει επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το Σάββατο στο Mega. Παράλληλα, αναμένεται να ακολουθήσει σε περίπου 15 μέρες η πληρωμή για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους μέσω του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ που ξεκίνησε δύο εβδομάδες αργότερα σε σχέση με την εστίαση, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και έκτακτη επιχορήγηση για τις σχολές χορού.

Έρχονται ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους

Το «αγκάθι» που παραμένει στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αφορά στους εσωτερικούς χώρους οι οποίοι είναι ακόμα κλειστοί. Ο υπουργός Ανάπτυξης πάντως προανήγγειλε ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την λειτουργία τους όπως επίσης και για τα νυχτερινά κέντρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί έως τώρα, οι εσωτερικοί χώροι θα ανοίξουν όταν θα επιτευχθεί το 50% των εμβολιασμών του συνολικού πληθυσμού. Μένει ωστόσο να διευκρινιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν, με ποιο ποσοστό χωρητικότητας καθώς και αν θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως άλλωστε προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι προφανές ότι ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται σε περισσότερους χώρους και ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα από ότι ένας μη εμβολιασμένος. Όχι ως προνόμιο ή διάκριση αλλά ως αναγνώριση μίας υγειονομικής πραγματικότητας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας ότι «δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία, όταν όμως πούμε ότι ο κανόνας θα είναι, σε κλειστό χώρο να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι σας διαβεβαιώ ότι όλοι οι επιχειρηματίες θα το τηρήσουν για το συμφέρον τους».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι από σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο καθώς αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι αντί για 6, 10 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αδ. Γεωργιάδης: Ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους θα γίνουν τη Δευτέρα

Nέα χαλάρωση περιορισμών σε εστίαση και κέντρα δεξιώσεων – Τι αλλάζει από Δευτέρα