Ο Ρούτε προκάλεσε τον Όρμπαν να ξεκινήσει διαδικασία εξόδου από την ΕΕ εξαιτίας της διαμάχης για τους ΛΟΑΤΚΙ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ρούτε προκάλεσε τον Όρμπαν να ξεκινήσει διαδικασία εξόδου από την ΕΕ εξαιτίας της διαμάχης για τους ΛΟΑΤΚΙ
Ο Ρούτε προκάλεσε τον Όρμπαν να ξεκινήσει διαδικασία εξόδου από την ΕΕ εξαιτίας της διαμάχης για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προκάλεσε τον Βίκτορ Όρμπαν να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μια διαμάχη για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ενέτεινε την απομόνωση του Ούγγρου πρωθυπουργού στο μπλοκ.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Ρούτε ρώτησε γιατί ο Όρμπαν δεν εγκαταλείπει την ΕΕ αφού δεν συμφωνεί με τις αξίες της, ανέφεραν δύο διπλωμάτες σύμφωνα με το Bloomberg. Και άλλες χώρες προσχώρησαν στην ομάδα που επικρίνει τον Orban για έναν αμφιλεγόμενο νόμο που θέτει περιορισμούς στον δημόσιο διάλογο για θέματα ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφβεν είπε στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης ότι οι φορολογούμενοι της χώρας του δεν θα συνεισφέρουν χρήματα σε κράτη μέλη που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα που απαγορεύει περιεχόμενο για παιδιά που μπορεί να θεωρηθεί ότι «προωθεί την ομοφυλοφιλία». Το νομοσχέδιο, το οποίο συνδέει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ με την παιδεραστία, επεκτείνει έναν νόμο που εγκρίθηκε πέρυσι, ο οποίος ουσιαστικά απαγορεύει στους ομοφυλοφίλους να υιοθετούν παιδιά και κατοχυρώνει στο σύνταγμα ότι ο γάμος επιτρέπεται μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Όρμπαν παραπονέθηκε ότι δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές και ότι άλλοι ηγέτες είχαν παρεξηγήσει τον νόμο, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που ενημερώθηκαν. Ο Όρμπαν είπε ότι η νομοθεσία δεν στοχεύει στην ομοφυλοφιλία και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τυχόν παραβάσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε στον Ορμπάν ότι εναπόκειται στην επιτροπή να εξακριβώσει εάν η Ουγγαρία ενδέχεται να έχει παραβιάσει τις συνθήκες της ΕΕ, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider