Οι 108 επενδύσεις και οι 67 μεταρρυθμίσεις των 30,5 δισ. – Τα «κλειδιά» για την επιτυχία του Ελλάδα 2.0

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 108 επενδύσεις και οι 67 μεταρρυθμίσεις των 30,5 δισ. – Τα «κλειδιά» για την επιτυχία του Ελλάδα 2.0
Εύσημα από τους θεσμούς για αλλαγή σελίδας, μαζί με τη «δόση» του ESM. Τα ορόσημα και οι στόχοι, οι δόσεις και τα επόμενα βήματα. Το στοίχημα για άνοδο του ΑΕΠ κατά 18% σε 20 χρόνια μόνο λόγω των μεταρρυθμίσεων.

Η χθεσινή ημέρα είχε καλά νέα για την Ελλάδα από δύο «κέντρα»: Από την Αθήνα με την έγκριση του Ελλάδα 2.0 και από το Λουξεμβούργο με το πράσινο φως για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ. Με τους εκπροσώπους των θεσμών να αποδίδουν εύσημα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, να ομιλούν για ένα Σχέδιο Ανάκαμψης καλά προετοιμασμένο (εγκρίθηκε άλλωστε και 3ο από πλευράς Επιτροπής) και να περιγράφουν τη μεγάλη ευκαιρία που δίδεται για ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ.

Το διακύβευμα είναι δύσκολο. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 30,5 δισ. ευρώ «Ελλάδα 2.0», περιέχει 108 επενδύσεις αλλά και 67 μεταρρυθμίσεις. Από αυτό το πλέγμα διαμορφώνονται τα 331 ορόσημα και στόχοι που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα για να πάρει τις δόσεις. Δηλαδή, εν αντιθέσει με το ΕΣΠΑ τα λεφτά δεν συνδέονται με την πορεία των επενδύσεων αλλά με την επίτευξη στόχων και οροσήμων.

Το κόστος όλων των έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανέρχεται σε 31,164 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 30,5 δισ. ευρώ καλύπτονται από την ΕΕ. Τα 17,770 δισ. ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη (επιδοτήσεις) και τα 12,728 δισ. ευρώ από δάνεια. Η τελευταία δόση θα γίνει αίτηση να έρθει στα μέσα του 2026.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του Σχεδίου από το Ecofin της 13ης Ιουλίου. Για να ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων και η έλευση της προκαταβολής του 13% (περίπου 4 δισ. ευρώ). Θα ακολουθήσει ένα αίτημα για την 1η δόση το φθινόπωρο συνδεδεμένο με 13 προαπαιτούμενα από πλευράς επιδοτήσεων και 2 από πλευράς δανείων (Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το νέο πακέτο αύξησης της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων). Μετά, από το 2022 κάθε δόση επιδοτήσεων θα είναι αξίας 1,94 δισ. ευρώ (συνολικά 9 μία ανά εξάμηνο). Μία φορά το χρόνο θα γίνεται το αίτημα για τη δόση του δανείου, που θα είναι αξίας 2,12 δισ. ευρώ ετησίως (6 δόσεις).

Κάθε αίτημα θα ακολουθεί δίμηνη αξιολόγηση από την Επιτροπή και έγκριση από το Ecofin. Αλλαγές δεν γίνονται παρά μόνο το 2023 που θα γίνει αναθεώρηση. Και δεν υπάρχει θέμα παράτασης μετά το 2026 που λήγει το Σχέδιο.

Οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται ήδη από το ΠΔΕ. Τα δάνεια θα αργήσουν λίγο αφού θα προηγηθεί η σύναψη συμβάσεων με τράπεζες και οργανισμούς.

Η αποτίμηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες ενέκρινε το σχέδιο εκτιμώντας πως καλύπτει τους στόχους που έχουν τεθεί για την πράσινη μετάβαση (ανέρχεται στο 38 % των συνολικών πιστώσεών με κατώτατο όριο το 37% που απαιτείται από τον κανονισμό RRF). Η συμβολή του ελληνικού σχεδίου στην ψηφιακή μετάβαση ανέρχεται στο 23,3% των συνολικών πιστώσεών του, ύψους 30,5 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 20 % που απαιτείται από τον κανονισμό RRF

Ο κανονισμός εξασφαλίζει διαφανή αξιολόγηση βάσει 11 κριτηρίων που αφορούν τους έξι πυλώνες του κανονισμού. Με βάση τα 11 κριτήρια η Ελλάδα πήρε «άριστα» στα 10 από αυτά με μόνο «Β» στην κοστολόγηση, μία βαθμολογία που έλεγαν χθες πηγές της Επιτροπής έχουν λάβει και άλλα σχέδια.

Επίσης, από την αξιολόγηση διαπιστώνεται ότι κανένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δεν βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό RRF. Τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζει η Ελλάδα θεωρούνται επαρκή για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Γενικά η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο της Ελλάδας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απηύθυνε το Συμβούλιο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το 2019 και το 2020.

Οικονομικός αντίκτυπος

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2,1% και 3,3% έως το 2026. Μετά από 20 χρόνια, το ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι κατά 1,2% υψηλότερο. Μεγάλο μέρος αυτού του αντίκτυπου οφείλεται στις δευτερογενείς επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις αυτές, αυτό θα αποτυπωθεί στη δημιουργία έως και 62 000 πρόσθετων θέσεων εργασίας. Οι διασυνοριακές δευτερογενείς επιπτώσεις (ΑΕΠ) αντιστοιχούν σε 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2026, γεγονός που καταδεικνύει την προστιθέμενη αξία των συγχρονισμένων δαπανών στα κράτη μέλη (γραμμή 2). Ακόμα και σε περίπτωση χαμηλότερης παραγωγικότητας των πόρων ο αντίκτυπος θα είναι επίσης σημαντικός.

Αυτό το τυποποιημένο σενάριο δεν περιλαμβάνει τον πιθανό θετικό αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο οποίος μπορεί να είναι σημαντικός. Μια άσκηση συγκριτικής αξιολόγησης βάσει μοντέλων δείχνει ότι η ανάληψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ του χάσματος έναντι των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τους δείκτες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 18 % σε 20 χρόνια, περισσότερο από το 11 % που διαπιστώθηκε για τον μέσο όρο της ΕΕ, διαφορά που αντικατοπτρίζει τα σχετικά μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας περιλαμβάνει εκτενές σύνολο αλληλοενισχυόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου, ή σημαντικού υποσυνόλου, των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων αναφέρει η Επιτροπή. Συνιστούν όμως και οι ίδιες μία πρόκληση για την κρατική μηχανή.

«Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θόδωρος Σκυλακάκης. Τώρα το βάρος «πέφτει» στην Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία μετέχουν επίσης ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει μέτρα στους τομείς της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών· της προσβασιμότητας και ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας· των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας· των πολιτικών στήριξης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας· της έρευνας και ανάπτυξης· των ασφαλών και βιώσιμων μεταφορών και εφοδιαστικής, της καθαρής και αποδοτικής παραγωγής και χρήσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων διασύνδεσης· των περιβαλλοντικών υποδομών· της ανάπλασης των αστικών περιοχών· και του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης σημαντικό αριθμό μέτρων για την αντιμετώπιση προκλήσεων στους τομείς των δημοσιονομικών διαρθρωτικών πολιτικών, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, καθώς και του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, δίνοντας συνέχεια, διευρύνοντας και συμπληρώνοντας τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις.

Αναλυτικά, το πακέτο των 108 μεταρρυθμίσεων και των 67 μεταρρυθμίσεων είναι το εξής:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Α. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 1.1: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Επένδυση: Στήριξη της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης για την ενίσχυση της διείσδυσης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ)

Επένδυση: Δράσεις αναζωογόνησης των περιοχών που πλήττονται περισσότερο (περιοχές δίκαιης μετάβασης)

Επένδυση: Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Επένδυση: Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος

Επένδυση: Αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε δασικές περιοχές

Επένδυση: Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε υποσταθμούς υψηλής τάσης / μέσης τάσης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για σύνδεση νέων ΑΠΕ

Μεταρρύθμιση: Αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΑΠΕ–ΣΗΘΥΑ)

Μεταρρύθμιση: Εξορθολογισμός της αποδοτικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ μέσω της εφαρμογής μηχανισμού παρακολούθησης, της συμμετοχής της απόκρισης της ζήτησης και μιας εκτεταμένης μεταρρύθμισης της διαδικασίας αδειοδότησης νέων ΑΠΕ

Β. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 1.2: ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Μεταρρύθμιση: Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Επένδυση: Ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών

Επένδυση: Παρεμβάσεις σε περιοχές κατοικιών και στο κτιριακό απόθεμα

Επένδυση: Ενέργεια και επιχειρηματικότητα

Επένδυση: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα

Επένδυση: Ανάπτυξη υποδομών και αποκατάσταση κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Επένδυση: Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών

Μεταρρύθμιση: Κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης

Μεταρρύθμιση: Θέσπιση νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού

Μεταρρύθμιση: Θέσπιση νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2025.

Γ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 1.3: ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ

Επένδυση: Produc-E Green

Μεταρρύθμιση: Πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Επένδυση: Ηλεκτροκίνηση

Δ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 1.4: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Επένδυση: Έργα ύδρευσης

Επένδυση: Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και εμβληματική επένδυση για την Πάρνηθα

Επένδυση: Υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης από την επεξεργασία λυμάτων

Επένδυση: Επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Επένδυση: Υποδομές παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού

Επένδυση: Εναέρια μέσα για τη διαχείριση κρίσεων

Επένδυση: Αντιπλημμυρικά έργα

Επένδυση: Εξοπλισμός κατάσβεσης, πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Επένδυση: Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Επένδυση: Υποδομή — Θέσπιση στρατηγικής εθνικής διαχείρισης κινδύνου καταστροφών

Επένδυση: Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης

Επένδυση: Υλοποίηση περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου–ιδιωτικού τομέα

Μεταρρύθμιση: Νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης

Μεταρρύθμιση: Σύσταση νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα

Β. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 2.1: ΣΥΝΔΕΣΗ

Επένδυση: Μικροί δορυφόροι

Μεταρρύθμιση: Μετάβαση στην τεχνολογία 5G, διευκολύνοντας την ανάπτυξη καινοτόμων απομακρυσμένων υπηρεσιών

Επένδυση: Διάδρομοι 5G — Ανάπτυξη δικτύων 5G που παρέχουν κάλυψη όλων των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων που αποτελούν μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών

Μεταρρύθμιση: Μετάβαση σε ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις — Μετάβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις 100/200 Mbps (υπερταχείες ή ultrafast) και ενίσχυση της ζήτησης για πολύ ταχεία (superfast) ευρυζωνικότητα

Επένδυση: Υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Επένδυση: Υποδομές οπτικών ινών σε κτίρια

Β. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 2.2: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Μεταρρύθμιση: Παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, μέσω της απλούστευσης και της βελτίωσης των διαδικασιών, βελτιώσεων στα συστήματα και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές

Επένδυση: Ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών

Επένδυση: Σύστημα διαχείρισης σχέσεων με πελάτες (CRM) για τη γενική κυβέρνηση

Επένδυση: Περαιτέρω εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μίας στάσης της δημόσιας διοίκησης

Επένδυση: Νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του Υπουργείου Εξωτερικών

Επένδυση: Προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατευσίμων

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Μεταρρύθμιση: Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας για τον δημόσιο τομέα και προηγμένες υπηρεσίες ασφάλειας για εθνικές υποδομές ζωτικής σημασίας

Επένδυση: Διαλειτουργικότητα και ανάπτυξη υπηρεσιών διαδικτύου

Μεταρρύθμιση: Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα μητρώων, συστημάτων και υπηρεσιών για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εθνικών δημόσιων οργανισμών

Επένδυση: Μελέτες ταξινόμησης δεδομένων για τα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα

Επένδυση: Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) επόμενης γενιάς

Επένδυση: Ηλεκτρονικά μητρώα

Επένδυση: Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων e-ΜΗΤΕ

Μεταρρύθμιση: Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τάσεων με στόχο την παροχή προηγμένων υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αναβάθμισης και συντήρησης των συστημάτων

Επένδυση: Έξυπνες πόλεις

Επένδυση: Παροχή υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους

Επένδυση: Αναβάθμιση της υποδομής και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ)

Επένδυση: Ενίσχυση της επιχειρησιακής συνέχειας του δημόσιου τομέα

Επένδυση: Επέκταση του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ II

Μεταρρύθμιση: Στρατηγική και πολιτικές για τη διακυβέρνηση δεδομένων στον δημόσιο τομέα

Επένδυση: Κεντρική επιχειρηματική νοημοσύνη – ανάλυση δεδομένων

Επένδυση: Κεντρικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων

Ζ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 2.3: ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μεταρρύθμιση: Δημιουργία ψηφιακού οικοσυστήματος επιχειρήσεων και εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜΜΕ

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜΜΕ

Η. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 3.1: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

H.1. Περιγραφή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που είναι επιλέξιμες για λήψη μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης

Μεταρρύθμιση: Εκσυγχρονισμός και απλούστευση του εργατικού δικαίου

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων εργασίας

Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας

Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας με σκοπό τη στήριξη της μετάβασης στην απασχόληση

Επένδυση: Αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ)

Θ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 3.2: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Μεταρρύθμιση: Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση: εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης

Μεταρρύθμιση: Στρατηγική αριστείας στα πανεπιστήμια και καινοτομία

Μεταρρύθμιση: Ενίσχυση του συστήματος μαθητείας

Μεταρρύθμιση: Παροχή δεξιοτήτων, επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού μέσω αναμορφωμένου μοντέλου κατάρτισης (μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης)

Μεταρρύθμιση: Αναβάθμιση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης

Επένδυση: Αναβάθμιση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ): Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού για τα Εργαστηριακά Κέντρα των ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, των Τμημάτων Μεταδευτεροβάθμιας Μαθητείας και των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης

Ι. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 3.3: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΌΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΌΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Μεταρρύθμιση: Μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης — Μείωση του clawback και εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης

Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Μεταρρύθμιση: Υλοποίηση εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» (ΕΠΠ «ΣΔ»)

Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών

Μεταρρύθμιση: Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔΙΠΥ)

Επένδυση: Υποδομές υγείας

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας (DigHealth)

Επένδυση: Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία»

Επένδυση: Δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον περίθαλψης και νοσηλείας

Επένδυση: Έργο ανέγερσης κτιρίου για τη στέγαση των Εργαστηρίων Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας και Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου»

ΙΑ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 3.4: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Μεταρρύθμιση: Παιδική προστασία

Μεταρρύθμιση: Αναπηρία

Επένδυση: Κοινωνική ένταξη

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος κοινωνικής υποστήριξης

Μεταρρύθμιση: Βελτιστοποίηση των κοινωνικών παροχών

Επένδυση: Επίγνωση της διαφορετικότητας

Επένδυση: Δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων

Επένδυση: Προώθηση της ένταξης του πληθυσμού των προσφύγων στην αγορά εργασίας

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου

ΙΒ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 4.1: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΟΡΩΝ

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων

Μεταρρύθμιση: Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας

Μεταρρύθμιση: Προώθηση της επιτάχυνσης των επιστροφών ΦΠΑ

Μεταρρύθμιση: Θέσπιση μέτρων και κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Μεταρρύθμιση: Υπεραπόσβεση δαπανών ΜΜΕ για την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση

Μεταρρύθμιση: Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κυρίως για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια)

Μεταρρύθμιση: Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και POS

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός φορολογικών και τελωνειακών αρχών

ΙΓ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 4.2: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΗΣ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Μεταρρύθμιση: Καταπολέμηση του παρεμπορίου και προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

Μεταρρύθμιση: Ενίσχυση του εθνικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Μεταρρύθμιση: Ενίσχυση του δικτύου κρατικών ενισχύσεων

Μεταρρύθμιση: Βελτίωση του πλαισίου AML/CFT

Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση λογιστικού συστήματος

Μεταρρύθμιση: Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές επιχειρήσεις

Μεταρρύθμιση: Αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς

Επένδυση: Μετασχηματισμός δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας στη γενική κυβέρνηση και ηλεκτρονική τιμολόγηση

Επένδυση: Εκσυγχρονισμός του ελληνικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Μεταρρύθμιση: Επαγγελματοποίηση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων

Μεταρρύθμιση: Ενίσχυση του σχεδιασμού και του συντονισμού πολιτικής

ΙΔ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 4.3: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Επένδυση: Κατασκευή νέων και ανακαίνιση δικαστικών κτιρίων

Μεταρρύθμιση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα δικαιοσύνης (e-justice)

Μεταρρύθμιση: Δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων (δικαστικού προσωπικού)

Μεταρρύθμιση: Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

ΙΕ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 4.4: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ

Μεταρρύθμιση: Ενισχυμένη εποπτεία και αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών

Μεταρρύθμιση: Ενίσχυση της ικανότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος να υπερνικά τις προϋπάρχουσες προκλήσεις και να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία

Μεταρρύθμιση: Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του νέου ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη «δεύτερη ευκαιρία»

Μεταρρύθμιση: Προώθηση νέων δανείων — Ίδρυση παρατηρητηρίου πιστωτικής επέκτασης

ΙΣΤ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 4.5: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Επένδυση: Δημιουργία — επέκταση — αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)

Επένδυση: Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα

Επένδυση: TH2ORAX: Επιλέξιμο ολιστικό υβριδικό επιχειρησιακό αυτόνομο σύστημα (Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system)

Επένδυση: Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ

Επένδυση: «Σφραγίδα Αριστείας» του προγράμματος «Ορίζων 2020»: χρηματοδότηση κορυφαίων καινοτόμων επιχειρήσεων

Μεταρρύθμιση: Εξωστρέφεια του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδας

ΙΖ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 4.6: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Επένδυση: Βελτίωση οδικής ασφάλειας

Επένδυση: Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65: Τρίκαλα – Εγνατία Οδός

Επένδυση: Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Επένδυση: Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές

Επένδυση: Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος και των υποδομών του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου

Επένδυση: Αναβάθμιση του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική

Επένδυση: Εφαρμογή των εργασιών αποκατάστασης της συμμόρφωσης με τον EASA

Επένδυση: Έξυπνες γέφυρες

Επένδυση: Ηλεκτρονικά διόδια

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος

Μεταρρύθμιση: Ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης χαρτοφυλακίου τεχνικών έργων και περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Μεταρρύθμιση: Απλούστευση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Μεταρρύθμιση: Μεταρρύθμιση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα

Επένδυση: Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης

Επένδυση: Μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων

Επένδυση: Αξιοποίηση της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας για την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και ενεργοποίηση της «Ασημένιας Οικονομίας»

Επένδυση: Αναβάθμιση υποδομών, ανανέωση εξοπλισμού και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από καταστήματα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων — καταστήματα πρώην ΤΑΠΑ (επιτόπου και ηλεκτρονικά)

Επένδυση: Πολιτιστικές και φυσικές διαδρομές

Επένδυση: Προστασία πολιτιστικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από την κλιματική αλλαγή

Επένδυση: Αναβάθμιση καλλιτεχνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Επένδυση: Πολιτιστικές διαδρομές σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Επένδυση: Αποκατάσταση – συντήρηση – ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης

Επένδυση: Ανάπτυξη δεξιοτήτων για επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα

Επένδυση: Τουριστική ανάπτυξη

Επένδυση: Επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού

Επένδυση: Νέα βιομηχανικά πάρκα

Επένδυση: Επιτάχυνση της έξυπνης μεταποίησης

Επένδυση: Οικονομικός μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα

Επένδυση: Ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτοδιατροφικού τομέα

Επένδυση: Προτάσεις δράσεων στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας

Επένδυση: Παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων

Επένδυση: Γενικό σχέδιο για την ανανέωση του ελληνικού στόλου επιβατηγών πλοίων

Μεταρρύθμιση: Οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα

Μεταρρύθμιση: Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων

Μεταρρύθμιση: Ψηφιοποίηση δικτύου οικονομικής διπλωματίας

Μεταρρύθμιση: Διευκόλυνση εμπορίου

ΙΗ. ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ 4.7: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Μεταρρύθμιση: Δράσεις για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειάς του

Μεταρρύθμιση: Διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Μεταρρύθμιση: Καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα μοιραστούν τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ μέσω του Ελλάδα 2.0 – Οι 3 άξονες κατανομής - Ποιοι αποκλείονται

Οι 331 στόχοι και ορόσημα που θα κρίνουν την έλευση των 30,5 δισ. ευρώ - Όλες οι παρεμβάσεις

Άριστα στα 10 από τα 11 πεδία αξιολόγησης για το «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ. ευρώ – Εύσημα για συνεκτικό σχέδιο - Τι λένε τα αναλυτικά κείμενα

gazzetta
gazzetta reader insider insider