Fitch: Εκτεθειμένες οι τουρκικές εταιρείες από την αδύναμη πολιτική και τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Εκτεθειμένες οι τουρκικές εταιρείες από την αδύναμη πολιτική και τη Fed
Σε ευάλωτη θέση οι τουρκικές εταιρείες λόγω της πολιτικής Ερντογάν και της Fed.

Η ισχνή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, οι πληθωριστικές πιέσεις και ο βηματισμός της Fed για ένα σταδιακό tapering φέρνει σε ευάλωτη θέση της υπερχρεωμένες τουρκικές εταιρείες στην αστάθεια της τουρκικής λίρας, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Fitch.

«Η ευρεία άντληση κεφαλαίων από τις τουρκικές επιχειρήσεις μέσω δανεισμού σε ξένο νόμισμα τις καθιστά από τις πιο εκτεθειμένες στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) στις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών», αναφέρει η Fitch.

Ο οίκος συμπληρώνει πως η ιστορικά μικρή αξιοπιστία ως προς το σκέλος της νομισματικής πολιτικής της χώρας επιδείνωσε προηγουμένως τέτοιες κινήσεις και ο κίνδυνος έχει αυξηθεί μετά την απομάκρυνση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτό το έτος.

Η τουρκική λίρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στις αρχές Ιουλίου στα 8,8 ανά δολάριο, λόγω ανησυχιών των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει πρόωρα τα επιτόκια. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα απέλυσε τον κυβερνήτη της τράπεζας στα μέσα Μαρτίου αφότου αυτός αύξησε τα επιτόκια στο 19% για να υπερασπιστεί τη λίρα και να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Από την άλλη, η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναμένει αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2023, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ μειώνουν τη γοητεία των assets των αναδυόμενων αγορών.

Το σκληρό νόμισμα αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 70% του τουρκικού εταιρικού χρέους, αλλά μόνο το 46% των εσόδων, δήλωσε η Fitch.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τουρκικές εταιρείες συχνά εξαρτώνται περισσότερο από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από εταιρείες άλλων αναδυόμενων αγορών και συχνά έχουν πρόσβαση μόνο σε μη δεσμευμένες τραπεζικές ροές, σύμφωνα με τη Fitch. «Αυτό μπορεί να τις αφήσει εκτεθειμένες στον κίνδυνο διακοπών χρηματοδότησης και κλεισίματος της αγοράς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider