Νέος μεγάλος «παίκτης» στην αγορά με εγγυητή την ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος μεγάλος «παίκτης» στην αγορά με εγγυητή την ΕΚΤ
Οικονομικές, πολιτικές και συναλλαγματικές αλλαγές από την εκκίνηση των εκδόσεων του NGEU. Η Κομισιόν απορρόφησε 20 δισ. στη σημερινή πρώτη έκδοση, αντί για 10 δισ. λόγω της τεράστιας προσφοράς. Σιωπηρή διολίσθηση στελεχών από τον ESM προς το NGEU. Τι αλλάζει με τη σημερινή έκδοση για το ευρώ, τους… υπερχρεωμένους και την ΕΚΤ.

Η Κομισιόν από σήμερα μπαίνει πλέον στην λίστα με τους «μεγάλους παίκτες» της αγοράς του AAA. Κανένας άλλος πέραν της Fed δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της με την εξαίρεση βέβαια της Κίνας, που έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, του πρώτου από εκείνα που θα εκδοθούν σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα έξι ετών, δρομολογεί μείζονος σημασίας αλλαγές σε οικονομικό, πολιτικό και συναλλαγματικό επίπεδο για την Ευρώπη (σ.σ. βλέπε χθεσινό ρεπορτάζ στο insider.gr).

Σε οικονομικό επίπεδο το πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγων για 750 τουλάχιστον δισ. ευρώ στο πλαίσιο του NGEU μαζί με τα 145 δισ. ευρώ ομολόγων που ήδη έχουν εκδοθεί για άλλους σκοπούς μέχρι σήμερα (54 σειρές ομολόγων) προσεγγίζουν το ένα τρις ευρώ.

Τα ομόλογα αυτά ως προϊόν χρέους με αξιολόγηση ΑΑΑ από την Moody’s, έχουν εγγυητή, πέραν του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε., την ίδια την ΕΚΤ καθώς αυτή στο πλαίσιο του APP και του PEPP, έχει την δυνατότητα αν χρειασθεί να αγοράσει μέχρι και το 50% της κάθε έκδοσης!

Με άλλα λόγια ένα «χαρτί» εγγυημένο πριν καν ολοκληρωθεί η έκδοσή του…

Ο εκδότης του, η Κομισιόν, θεσμικό όργανο της Ε.Ε. αναδεικνύεται πλέον σε ένα από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, προσφέροντας ένα «προϊόν» το οποίο, με την ασφάλειά που παρέχει, διευρύνει την γκάμα των παράγωγων προϊόντων που μπορούν να χτιστούν πάνω του και ενισχύει έτσι τον ρόλο του ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές.

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η έκδοση των ομολόγων αυτών κάνει περισσότερο καλό στην μετα-covid αναπτυξιακή προσπάθεια στην Ε.Ε. ή στις αγορές κεφαλαίου που αποκτούν ένα ακόμα μεγαλύτερο και κυρίως εγγυημένο πεδίο επέκτασης.

Το βέβαιο είναι ότι καθιστά τις διαδικασίες ενοποίησης της αγοράς κεφαλαίων της Ε.Ε. στην μετα – Brexit εποχή μονόδρομο…

Πολύ περισσότερο μάλιστα που το ένα τρισ. ευρώ νέου ευρωπαϊκού χρέους που θα ρίξει στις αγορές η Κομισιόν πολλαπλασιάζει την διάχυση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνυπολογίζοντας, όπως προαναφέρθηκε την επέκταση της αγοράς παραγώγων που θα χτιστεί πάνω σ’ αυτό.

Αυτή η δυναμική είναι που αρχίζει να ξεδιπλώνεται με την σημερινή πρώτη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Σε πολιτικό επίπεδο ανατρέπει επίσης τα δεδομένα στο εσωτερικό της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, ισχυροποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έναντι των διακρατικών θεσμών. Η Κομισιόν αποκτά πλέον τον μεγαλύτερο πέραν της ΕΚΤ, χρηματοδοτικό βραχίονα στην Ε.Ε. καθώς τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά βάζει σε δεύτερη μοίρα τον ESM ο οποίος την προηγούμενη δεκαετία δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε ένα τέτοιο ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ήδη παρατηρείται μία …σιωπηρή διολίσθηση στελεχών από την ESM προς την Κομισιόν, ακριβώς γιατί αναγνωρίζεται πλέον η αλλαγή ρόλων στην Ε.Ε.

Η σημερινή έκδοση τελικά, λόγω της τεράστιας προσφοράς -έφτασε τα 140 δισ. ευρώ- απορρόφησε 20 δισ. ευρώ, αντί των αρχικά προγραμματισμένων 10 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.

Μία επιπλέον αλλαγή που αναμένεται να ακολουθήσει την δρομολόγηση των εκδόσεων του NGEU είναι η περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών μελών καθώς η είσοδος της Κομισιόν στην αγορά αυτή σε τέτοια έκταση, προδικάζει την ελάφρυνση των πιέσεων στις περισσότερο χρεωμένες οικονομίες ιδιαίτερα εκείνες του ευρωπαϊκού νότου.

Και σίγουρα διευκολύνει την ΕΚΤ στην σταδιακή απόσυρση του PEPP, το οποίο την περασμένη εβδομάδα «ξόδεψε» μόλις 10 δισ. ευρώ σε αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων έναντι 20 την προηγούμενη εβδομάδα. Και πράγματι παρά τις σημαντικά μικρότερες αγορές εκ μέρους της ΕΚΤ οι αποδόσεις στα χαρτιά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντί να αυξηθούν κινήθηκαν, είτε προς τα κάτω, είτε έμειναν στην θέση τους… Οι αγορές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν με μικρά βήματα στην συμπεριφορά τους τις συνέπειες της εισόδου του νέου «ελέφαντα» στο δωμάτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την Τρίτη η πρώτη έκδοση του ευρω-ομολόγου για 10 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider