Απολογισμός της πανδημίας: Στα 5,6 δισ. ευρώ οι απώλειες επιχειρηματικών κερδών σε 1 χρόνο - Τεράστιο πλήγμα σε διασκέδαση, τουρισμό εστίαση & εμπόριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απολογισμός της πανδημίας: Στα 5,6 δισ. ευρώ οι απώλειες επιχειρηματικών κερδών σε 1 χρόνο - Τεράστιο πλήγμα σε διασκέδαση, τουρισμό εστίαση & εμπόριο
Ποιοι κλάδοι καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια. Πολύ μεγάλη η απομείωση των φόρων, οι μισθοί σε πολλά επαγγέλματα άντεξαν λόγω των μέτρων στήριξης. Απώλειες 46% στη ψυχαγωγία και 33% λιανεμπόριο, τουρισμό και εστίαση.

Τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα διασταυρώθηκαν με τις ανακοινώσεις της Eurostat, δείχνουν μία πρώτη εικόνα της απώλειας εισοδημάτων το τελευταίο χρόνο της πανδημίας (2ο τρίμηνο 2020-1ο τρίμηνο 2021). Παρά τα σημάδια αντοχής της οικονομίας με τη ρηχότερη – από ότι αναμενόταν – ύφεση, υπάρχουν κάποιοι που δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ μπορούν πλέον να καλύψουν 1 χρόνο πανδημίας. Και έτσι να γίνει ο πρώτος απολογισμός.

Δείχνουν ότι μεγάλος χαμένος είναι τα επιχειρηματικά κέρδη με απώλειες 5,6 δισ. ευρώ σε ένα έτος. Μεγάλη είναι και η απώλεια για τα κρατικά ταμεία, λόγω της μεγάλης μείωσης φόρων που συνδέονται με την παραγωγή αλλά και με την απότομη άνοδο των επιδοτήσεων (με τη μορφή των μέτρων στήριξης). Σε όρους προστιθέμενης αξίας καταγράφονται απώλειες 46% στη ψυχαγωγία και 33% σε λιανεμπόριο, τουρισμό και εστίαση.

Το εισόδημα της μισθωτής εργασίας συγκρατήθηκε

Αντιθέτως, οι απώλειες όσον αφορά στις αμοιβές ήταν μεν υπαρκτές, αλλά πολύ πιο περιορισμένες. Λόγω των μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν και είτε παρείχαν κάλυψη του κόστους εργασίας ή απαγόρευαν τις απολύσεις. Και μένει να φανεί τι θα γίνει όταν – το επόμενο διάστημα – τα εν λόγω μέτρα σταδιακά θα αποσυρθούν πλήρως. Αν και σε κάποιους κλάδους και πάλι οι τριγμοί ήταν πιο μεγάλοι: η διασκέδαση και η ψυχαγωγία, αλλά και το εμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση καταγράφουν τις πιο μεγάλες απώλειες.

Αναλυτικά, το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας σημείωσε πτώση κατά 814 εκατ. ευρώ το 3μηνο του 2021 ή κατά 1,97 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευές οχημάτων και μοτοσικλετών, μεταφορά και αποθήκευση, υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης η πτώση έφτασε στα 697 εκατ. ευρώ στο 3μηνο (19%) ή στα 1,77 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στις τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, επισκευές ειδών νοικοκυριού και άλλες υπηρεσίες η μείωση στο 3μηνο ήταν 126 εκατ. ευρώ (21%) και σε επίπεδο έτους 342 εκατ. ευρώ 15%.

Τα ακαθάριστα κέρδη (ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα / μικτό εισόδημα) σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 5,64 δισ. ευρώ (7%). Ωστόσο, το 1ο τρίμηνο του 2021 υπήρξε ανάκαμψη κατά 882 εκατ. ευρώ (4%) κάτι που δίδει μία «νότα» αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Στα κρατικά ταμεία οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών έπεσαν κατά 4,96 δισ. ευρώ (19%) σε ετήσια βάση, ενώ οι επιδοτήσει μόνο το 1ο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,29 δισ. ευρώ (54%) και σε ετήσια βάση κατά 5,38 δισ. ευρώ (53%) λόγω των μέτρων στήριξης.

Πτώση παραγωγής

Πολύ πιο έντονη είναι η πτώση ανά κλάδο όχι αν μετρηθούν οι απώλειες εισοδήματος εργαζομένων αλλά η «εξαέρωση» της παραγωγής. Η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη είχε πτώση κατά 10%. Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση του ΑΕΠ από πλευράς παραγωγής δείχνει πως η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία συρρικνώθηκε κατά 13,83 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο (2ο τρίμηνο 2020 - 1ο τρίμηνο 2021).

Ανά κλάδο, και πάλι οι πιο μεγάλες απώλειες καταγράφονται στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο, στις επισκευές οχημάτων και μοτοσικλετών, στη μεταφορά και αποθήκευση, στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης: της τάξης των 829 εκατ. ευρώ σε επίπεδο 3μήνου και στα 10,68 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (33% πτώση). Πιο μεγάλη ως ποσοστό είναι η μείωση στις τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, επισκευές ειδών νοικοκυριού και άλλες υπηρεσίες (414 εκατ. ευρώ ή 56% σε επίπεδο 3μήνου και 1,74 δισ. ευρώ ή 46% σε ετήσια βάση).

Πέρα πάντως από τον απολογισμό της πανδημίας, με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ, το οποίο δείχνει σημάδια αντοχής με μεγάλη μεν πτώση σε επίπεδο έτους αλλά και ισχυρή άνοδο σε 3μηνιαία βάση, οι στατιστικές της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέδειξαν και μία άλλη πτυχή που θα είναι ίσως πολύ κρίσιμη το επόμενο διάστημα: τη μείωση της απασχόλησης. Η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά: κατά μέσο όρο η απασχόληση το πρώτο τρίμηνο του 2021 μειώθηκε κατά 1,8%, όταν στην Ελλάδα η πτώση ήταν 3,8%...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πατέλης: Προς αναθεώρηση οι προβλέψεις των επενδυτών για την ανάπτυξη της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider