Πληθωρισμός, ενοίκια και ...καλές Εκθέσεις

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός, ενοίκια και ...καλές Εκθέσεις
Ο «αντιληπτός πληθωρισμός» αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το κόστος κατοικίας. Τι λένε στην ΤτΕ για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο μέτωπο των τιμών και του κόστους ζωής.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά σχεδόν και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι πια κοινό μυστικό: τα ενοίκια για ενα «σχετικά καλό διαμέρισμα» έχουν σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει και τις προ covid τιμές.

Ότι και αν λένε τα στατιστικά στοιχεία που μόλις τώρα αρχίζουν να «δείχνουν» την αλήθεια... Έρευνες μεσιτικών γραφείων σε ενδεικτικές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και του Ηρακλείου καταγράφουν την τάση αυτή αποκαλύπτοντας μία αρκετά δύσκολη κατάσταση.

Και τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στις τράπεζες.

Η σιωπηρή αλλά σχεδόν ...βίαιη αυτή επιστροφή των τιμών στα ενοίκια σε προ covid επίπεδα, έχει αποδειχθεί ταχύτερη από την επιστροφή σε μία έστω σχετική «επιστροφή» στην ...κανονικότητα της παραγωγής εισοδημάτων, με την ανεργία να είναι μεν κοντά στο σχετικά χαμηλό για την Ελλάδα 16%, αλλά με τα προγράμματα στήριξης εισοδημάτων σε φουλ λειτουργία και το πραγματικό περιβάλλον που θα δημιουργήσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας αόρατο προς το παρόν για τους άμεσα ενδιαφερόμενους...

Το κόστος της κατοικίας, κυρίως αυτό των ενοικίων και λιγότερο αυτό της αγοράς, έχει ήδη αρχίσει να σπρώχνει ανοδικά τον λεγόμενο «αντιληπτό πληθωρισμό» (σ.σ. αυτόν που ακόμα και αν δεν «φαίνεται» στις σταθμίσεις των τιμών της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται ...στην τσέπη του καταναλωτή).

Αρμόδιο στέλεχος της ΤτΕ στο οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr, υποστηρίζει οτι η σταδιακή εκτόνωση της πανδημίας οδηγεί επιπλέον σε κάθε περίπτωση, σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων - ήδη η Goldman Sachs «βλέπει» πολύ σύντομα το πετρέλαιο στα 80 δολ/βαρέλι - γεγονός που θα επηρεάσει και τις εγχώριες πληθωριστικές προσδοκίες, με συνέπειες οι οποίες θα θίξουν και τις ευαίσθητες περιοχές των τροφίμων και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, πέραν της κατοικίας...

Στελέχη της ΤτΕ που παρακολουθούν με ανησυχία τις τάσεις αυτές, σημειώνουν οτι η ταχύτητα ή για την ακρίβεια, η...βραδύτητα με την οποία θα αρχίσουν να αποσύρονται τα κρατικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας, όπως επίσης και η εξειδίκευση των προγραμμάτων που θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον 10 – 12 μήνες ακόμα, θα επηρεάσουν αντίστοιχα αρνητικά ή θετικά την ομαλή μετάβαση της οικονομικής δραστηριότητας σε μια περισσότερο «κανονική» κατάσταση.

Βέβαια προς το παρόν όλες οι Εκθέσεις που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν το επόμενο δεκαήμερο για τις χώρες της Ε.Ε. τόσο από την πλευρά της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, όσο και για την αξιολόγηση του χρέους, για την Ελλάδα, παραμένουν θετικές δεδομένων των συνθηκών τόσο της δημοσιονομικής όσο και της νομισματικής πολιτικής στο χρονικό διάστημα που αναφέρονται.

Δεν αποτυπώνονται όμως σ’ αυτές οι τάσεις ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών που έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στην Ευρωζώνη, από τα τέλη του Φεβρουαρίου και ειδικά από τον Απρίλιο μήνα. Οι «αλλαγές» αυτές στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε επανεξέταση σημαντικών μεταβλητών στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση η απελευθέρωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετά και τις τελευταίες εγκρίσεις στα «δύσκολα» κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας, την περασμένη εβδομάδα, προσθέτουν σημαντικούς πόρους χρηματοδότησης για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και για την Ελλάδα ειδικά. Η εκταμίευσή τους όμως χρονικά συμπίπτει με την δρομολόγηση αλλαγών στην νομισματική πολιτική – τρίτο, τέταρτο τρίμηνο του 2021 - οι οποίες αναμφίβολα θα επηρεάσουν αρνητικά το κόστος του χρήματος στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση σε ενα περιβάλλον που ταυτόχρονα αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider