Διεθνή
21-05-2021 | 15:06

Γερμανία: Θερμή υποδοχή στην πρόταση των ΗΠΑ για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία: Θερμή υποδοχή στην πρόταση των ΗΠΑ για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Γερμανία καλωσόρισε με θέρμη την πρόταση των ΗΠΑ για επιβολή εταιρικού φόρου ανά τον κόσμο, τουλάχιστον 15% επί των κερδών τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επισήμως τα σχέδια του την Πέμπτη, λέγοντας πως οι διεθνείς διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι φιλόδοξες ι εννοώντας πως τελικά το ποσοστό μπορεί και να ξεπεράσει το 15%. Ο εταιρικός φόρος αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 21%, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να τον αυξήσει στο 28% και θέλει υψηλότερα ποσοστά και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Είναι πραγματικά μια μεγάλη εξέλιξη» δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, αναφερόμενος στην αμερικανική ανακοίνωση. «Αυτό το πρωί, είμαι πολύ χαρούμενος».

«Είμαστε πολύ ευτυχείς διότι δείχνει πολύ πιθανό ότι θα φτάσουμε σε λύση αυτί το καλοκαίρι. Και η νέα κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει την διαφορά γιατί είπαν ότι είναι εφικτό να γίνει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα ο Σολτς.

«Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να έχουμε μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση ενάντια στην πορεία προς τα κάτω», προσέθεσε.

Το ζήτημα είναι αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό της ΕΕ, με αρκετά κράτη-μέλη να επιβάλλουν διαφορετικού μεγέθους εταιρικούς φόρους και έχουν την δυνατότητα να προσελκύουν μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο. Ο ιρλανδικός εταιρικός φόρος, για παράδειγμα, ανέρχεται σε 12,5%, ενώ της Γαλλίας 31%.

Μιλώντας τον Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντονοχόου είπε πως στα μικρότερα έθνη θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να έχουν χαμηλότερους φόρους καθώς δεν έχουν την δυνατότητα για φορολογίες κλίμακας όπως οι μεγαλύτερες χώρες, όπως αναφέρει ο Guardian.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.