Προειδοποίηση Fed για «σημαντικές πτώσεις» στις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποίηση Fed για «σημαντικές πτώσεις» στις αγορές
«Οι ευπάθειες που σχετίζονται με την αυξημένη όρεξη ανάληψης περισσότερου ρίσκου αυξάνονται», δήλωσε η Lael Brainard.

Η αυξανημένη διάθεση για ανάληψη ακόμη μεγαλύτερου ρίσκου στις αγορές αυξάνει τις αποτιμήσεις και δημιουργεί ευπάθειες στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, όπως επισήμανε η Fed στην εξαμηνιαία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Οι ευπάθειες που σχετίζονται με την αυξημένη όρεξη ανάληψης περισσότερου ρίσκου αυξάνονται», δήλωσε η Lael Brainard, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοοικονομικής σταθερότητας του Διοικητικού Συμβουλίου, σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση. «Ο συνδυασμός τεντωμένων αποτιμήσεων με πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους παρακολουθεί λόγω της δυνατότητας ενίσχυσης των επιπτώσεων ενός γεγονότος re-pricing.»

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές μπορεί να είναι ευάλωτες σε «σημαντικές πτώσεις» σε περίπτωση μείωσης της όρεξης, σημείωσε η έκθεση της Fed.
Ο Brainard και η έκθεση ανέφεραν απώλειες σε τράπεζες που προέκυψαν από συναλλαγές με την Archegos Capital Management και ο κυβερνήτης ζήτησε «πιο λεπτομερείς γνωστοποιήσεις υψηλότερης συχνότητας».

Η Brainard και η έκθεση αναφέρθηκαν και στις απώλειες τραπεζών που προέκυψαν από συναλλαγές με το σκάνδαλο του family office της Archegos, κρούωντας τον κίνδυνο και για τη νέα τάση των SPACs.

«Το συμβάν της Archegos δείχνει την περιορισμένη ορατότητα στα ανοίγματα των hedge fund και υπενθυμίζει ότι τα διαθέσιμα μέτρα μόχλευσης των hedge fund ενδέχεται να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους».

Επιπλέον, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και οι μαζικές αγορές ομολόγων, με την Fed να αγοράζει 40 δισ. δολάρια σε τίτλους, τροφοδότησαν την αναζήτηση αποδόσεων από τη μεριά των επενδυτών και βοήθησαν στην αύξηση των τιμών των assets.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider