Τα SOS για τις αιτήσεις πληρωμής της Επιστρεπτέας 7 – Η απόφαση για τη χορήγηση των κονδυλίων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα SOS για τις αιτήσεις πληρωμής της Επιστρεπτέας 7 – Η απόφαση για τη χορήγηση των κονδυλίων
Εκδόθηκε η απόφαση. Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι 300.000 δικαιούχοι. Περίπου 4 στους 10 που έκαναν αίτημα θα μετέχει στη διανομή της χορήγησης που ίσως να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ που είχε προβλεφθεί.

Η πλατφόρμα για την υποβολή νέας αίτησης χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άνοιξε, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να έχει προαναγγείλει ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν το αργότερο την Πέμπτη.

Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο στον πρώτο κύκλο αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support. Έφτασαν στις 704.604, αλλά μόνο περίπου 4 στους 10 θα φτάσουν στη... γραμμή τερματισμού. Δηλαδή θα λάβουν χορήγηση.

Ο λόγος για περίπου 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που κρίνεται από τον ΥΠΟΙΚ πως θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι υπόλοιποι θα απορριφθούν για μία σειρά από αιτίες, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι είχαν το 1ο τρίμηνο του 2021 αύξηση τζίρου. Αλλά παρά το ότι ήξεραν πως δεν είναι δικαιούχοι υπέβαλλαν αίτημα ενδιαφέροντος. Πολλοί άλλοι δεν έπιασαν το ίδιο διάστημα τον ελάχιστο τζίρο αναφοράς (450 ευρώ, εκτός και αν οι αιτήσεις γίνονται από νέες εταιρείες).

Ενδεχομένως αυτός ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας να είναι και ο... τελευταίος. Αν δεν υπάρξει νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης το επόμενο διάστημα και αν αρχίσει να ανοίγει ομαλά η αγορά, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το μέτρο θα σταματήσει να υφίσταται και θα αντικατασταθεί από το μέτρο των αυξημένων αποζημιώσεων.

Η απόφαση

Η απόφαση περιγράφει τον τρόπο υπολογισμού του ποσού, αλλά και το ύψος της χορήγησης. Καθώς και την υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας τουλάχιστον έως και τον Αύγουστο του 2021.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport». Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 10η Μαΐου 2021

Το πλέον θετικό στοιχείο της Επιστρεπτέας 7 είναι ότι δεν θα ισχύει το κριτήριο τις πτώσης τζίρου για το σύνολο του 2020 σε σχέση με το 2019 (που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους) για τις περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

Δικαίωμα συμμετοχής στον 7ο γύρο έχουν επαγγελματίες και εταιρείες που έκαναν έναρξη έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Θα πρέπει να πληρείται το κριτήριο της πτώσης τζίρου κατά 20% το πρώτο 3μηνο του 2021. Ο εν λόγω όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ίσχυαν περιοριστικά μέτρα).

Μείωση τζίρου στο σύνολο του 2020 θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται (αν διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας έως και τον Αύγουστο). Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε 60 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. Δηλαδή, προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα...

Η απόφαση αναφέρει πως «η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Μαρτίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να μην απαιτηθεί πίσω όλο το ποσό. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με την κείμενη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ το ΥΠΟΙΚ μπορεί να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση, αλλά και να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Η εν λόγω προσθήκη έγινε μετά τα κρούσματα απάτης από επιχειρηματίες που ήθελαν να λάβουν προηγούμενες Επιστρεπτέες.

Κύκλος εργασιών αναφοράς με ευελιξία λόγω του πρώτου «λουκέτου» του 2020

Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 είναι θετικό και επιπλέον ο κύκλος εργασιών του μηνός Μαρτίου 2020 είναι μεγαλύτερος ή ίσος του κύκλου εργασιών Φεβρουαρίου 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Αν δεχθήκαν πλήγμα τον Μάρτιο του 2020 λόγω του πρώτου «λουκέτου», δηλαδή αν το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 είναι θετικό, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, πολλαπλασιαζόμενο με τρία δεύτερα (3/2). Σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 δεν είναι θετικό και η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020 πολλαπλασιαζόμενος επί τρία. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με μηδέν. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ υπολογίζεται το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020.

Αίτηση δικαιούνται όσοι έχουν υποβάλει οικονομικά στοιχεία και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport». Δεν θα πρέπει να έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής.

Τα άλλα μέτρα στήριξης

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο-Ιούνιο θα δρομολογηθεί η αναδρομική αλλαγή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3 έτσι ώστε μέρος του 1ου, 2ου και 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να μην επιστραφεί, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, αλλά και η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό. Για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που θα προκύψουν έως τα τέλη του 2021. Το ίδιο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και το νέο εργαλείο επιδότησης ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα (και πάλι μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Δείτε την απόφαση στα σχετικά αρχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τεράστιο ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα 7 – Σήμερα λήγει η προθεσμία για αιτήσεις ενδιαφέροντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider