Ελλάδα
23-03-2021 | 20:00

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δημόσια διαβούλευση για τον κλάδο διανομής Τύπου

Newsroom
Μοιράσου το
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δημόσια διαβούλευση για τον κλάδο διανομής Τύπου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε την Τρίτη πρόσκληση προς όλους για ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για τον κλάδο διανομής Τύπου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΕΑ , στην πρώτη φάση της έρευνάς της διαπίστωσε ότι στον κλάδο διανομής Τύπου, και συγκεκριμένα στην επιμέρους αγορά διανομής έντυπου Τύπου δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («ΕΑ») στις 23.12.2020, έχοντας υπόψη το άρθρο 11 Ν. 3959/2011 για κανονιστική παρέμβαση σε κλάδους της οικονομίας, αποφάσισε αυτεπαγγέλτως την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας στον κλάδο διανομής Τύπου. Η ΕΑ εκδίδει σήμερα τις απόψεις της αναφορικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει στη δημόσια διαβούλευση.

Περιληπτικά, η ΕΑ, στην πρώτη φάση της έρευνάς της, διαπίστωσε ότι στον κλάδο διανομής Τύπου, και συγκεκριμένα στην επιμέρους αγορά διανομής έντυπου Τύπου δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και τα άρθρα 1, 2 και 5 μέχρι 10 Ν. 3959/2011 δεν επαρκούν για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η δομή του μοναδικού πρακτορείου διανομής με τη συμμετοχή μετόχων εκδοτών στο μετοχικό του κεφάλαιο δημιουργεί δυνητικά κίνητρα για την πρόκληση:

- Συντονισμένων αποτελεσμάτων εναρμονισμένης συμπεριφοράς,

- Μη συντονισμένων αποτελεσμάτων συνιστάμενων σε μονομερείς επιχειρηματικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να ευνοήσουν τους μετόχους-εκδότες.

Το πλήρες κείμενο των απόψεων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της επιτροπής.

Στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να λάβει μέρος οποιοδήποτε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την επίκληση έννομου συμφέροντος. Η κατάθεση των απόψεων νομικού προσώπου που συμμετέχει στη διαβούλευση γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του. Όλες οι παρατηρήσεις και οι απόψεις όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να γνωστοποιήσουν τυχόν στοιχεία που διαθέτουν και τα οποία είναι χρήσιμα για τη διαμόρφωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ευπρόσδεκτες. Η διάρκεια της διαβούλευσης διαρκεί από την 24-3-2021 έως και την 22-4-2021. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους γραπτώς και επώνυμα ηλεκτρονικά (σε επεξεργάσιμη μορφή) στη διεύθυνση [email protected] μέχρι και την 22-4-2012.

Σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε απαντήσεις πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας ή/και τροποποιήσεις απαντήσεων στη δημόσια διαβούλευση δεν θα γίνονται δεκτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.