Λουίς ντε Γκίντος: «Περιβαλλοντικά» stress tests της ΕΚΤ σε εταιρείες και τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λουίς ντε Γκίντος: «Περιβαλλοντικά» stress tests της ΕΚΤ σε εταιρείες και τράπεζες
Τα τελικά αποτελέσματα των τεστ, που περιλαμβάνουν 4 εκατ. εταιρείες παγκοσμίως και σχεδόν όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, θα δημοσιευτούν στα μέσα του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διεξάγει stress tests προκειμένου να αξιολογήσει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η ΕΚΤ σχεδίασε την πρώτη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που αφορά την κλιματική αλλαγή για το σύνολο της οικονομίας, με σκοπό να βοηθήσει τόσο τις αρχές όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες τα επόμενα 30 χρόνια, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, σε άρθρο του.

Ενώ τα τελικά αποτελέσματα των τεστ, που περιλαμβάνουν 4 εκατ. εταιρείες παγκοσμίως και σχεδόν όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, θα δημοσιευτούν στα μέσα του 2021, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα στις πρόωρες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, χωρίς περαιτέρω κλιματικές πολιτικές το κόστος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από ακραία φαινόμενα αυξάνεται σημαντικά. Επίσης, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς τα οφέλη της έγκαιρης ανάληψης δράσης, σημειώνει, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στις ακόλουθες εφημερίδες και περιοδικά: De Tijd, Stockwatch.com.cy, Kauppalehti, L’Agefi, Börsen-Zeitung, Καθημερινή, Il Sole 24 Ore και El Economista.

«Οι εταιρείες με την μεγαλύτερη μόλυνση, μαζί με εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές ευάλωτες σε φυσικούς κινδύνους, είναι εκτεθειμένες έως και τέσσερις φορές περισσότερο στους κλιματικούς κινδύνους τα επόμενα 30 χρόνια, σε σχέση με μια μέση εταιρεία», αναφέρει ο ντε Γκίντος.

«Υπό την έλλειψη περαιτέρω πολιτικών για το κλίμα, το κόστος που προκύπτει για τις εταιρείες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνεται σημαντικά και επιδεινώνει σημαντικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider