Bloomberg για έκδοση 30ετούς: Πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για έκδοση 30ετούς: Πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων
Έπαινοι από το Bloomberg για την έκδοση 30ετούς κρατικού ομολόγου από την Αθήνα. Οι σκέψεις των επενδυτών.

Ως πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά των ομολόγων χαρακτηρίζει το Bloomberg την έκδοση 30ετούς κρατικού ομολόγου στην οποία προχωρά η Αθήνα, με σχετικό δημοσίευμα να σημειώνει πως η Ελλάδα προχωρά σε έκδοση τίτλου μεγάλης χρονικής διάρκειας για πρώτη φορά μετά από το 2008.

«Η συγκεκριμένη έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την αποκατάσταση του status της χώρας», αναφέρει στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Μάλαμας, trader στην Πειραιώς Securities.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας προχωρά στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση κεφαλαίων. «Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα ταμεία της, καθώς το πακέτο οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μέτρα στήριξης 11,6 δισ. ευρώ, περίπου κατά 4 δισ. ευρώ περισσότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Το άρθρο αναφέρει πως η έκδοση αποτελεί σημάδι του πόσον δρόμο έχει διανύσει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία, σημειώνει ο αρθρογράφος. Στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 44%, με τη χώρα πρακτικά εκτός αγορών. Πλέον, οι αποδόσεις κυμαίνονται κάτω του 1%, σε μια ευκαιρία για εκδόσεις μακράς λήξης και ομαλοποίησης της καμπύλης αποδόσεων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Τσαρλς Ντίμπελ, fund manager της Mediolanum, «η η έκδοση σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται "και πάλι στο παιχνίδι"».

Στη συνέχεια, το Bloomberg αναφέρει πως οι συναλλαγές ελληνικών ομολόγων παραμένουν περιορισμένες και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σκουπίζει» την αγορά μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω πανδημικής κρίσης (PEPP). Με βάση αυτό, η έκδοση του 30ετούς είναι μια σπάνια ευκαιρία για επενδυτές να επεκταθούν σε ελληνικά assets, τονίζει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: «Πρεμιέρα» της Ελλάδας στις αγορές το 2021 με 10ετές ή 30ετές - Πού θα φτάσουν τα ομόλογα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider