ΤΜΕΔΕ: Αναμένονται 20 δισ. ευρώ ευρωπαϊκά κονδύλια στις κατασκευαστικές το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΜΕΔΕ: Αναμένονται 20 δισ. ευρώ ευρωπαϊκά κονδύλια στις κατασκευαστικές το 2021
«Στην περίπτωση μίας τραγωδίας όπως η πανδημία, ας ελπίσουμε ότι θα επέλθει η αναγέννηση ενός νέου καλύτερου πιο πράσινου κόσμου», δήλωσε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Γιώργος Στασινός.
Στο ΤΜΕΔΕ διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, η Σύσκεψη των Προέδρων της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA RΙΙ), η πρώτη διευρυμένη ψηφιακή σύσκεψη πριν από τη μεγάλη Σύνοδο στο Ρίο, τον Ιούλιο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης, επί τάπητος τέθηκαν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες υποστήριξης και ανάκαμψης για τους Αρχιτέκτονες, αλλά και οι μελλοντικές δράσεις της UIA. Στην εκδήλωση συμμετείχε το σύνολο των αντιπροέδρων όλων των Περιφερειών της UIA, οι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων, σημαντικοί επιστήμονες και προσωπικότητες του Τεχνικού Κόσμου, καθώς επίσης και οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος της UIA RΙΙ, διακεκριμένος Έλληνας αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης, επεσήμανε τη συμβολή των προέδρων, των δύο σημαντικότερων Οργανώσεων του Τεχνικού Κόσμου στην Ελλάδα, του ΤΕΕ και του ΤΜΕΔΕ κκ Γιώργου Στασινού και Κωνσταντίνου Μακέδου αντίστοιχα, για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της Σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της UIA καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής, κας Φανής Βαβύλη. Ενώ, εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη Σύσκεψη να πραγματοποιηθεί εκ του σύνεγγυς, προσφέροντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν την ατμόσφαιρα της κλασικής αρχαιότητας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας και στους τρόπους που θα πρέπει να προσαρμοστεί ο Τεχνικός Κόσμος όσον αφορά τον σχεδιασμό των κτηρίων, τον χωρικό σχεδιασμό, αλλά και την ίδια την αρχιτεκτονική. «Έχουμε τα εργαλεία να κάνουμε τα κτήρια μας ασφαλέστερα και να συνεισφέρουμε στην ευημερία των κατοίκων», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σημαντικού εργαλείου που θα προκαλέσει ένα «Κύμα Ανακαίνισης».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα κύμα ανακαινίσεων, σε κτήρια προκειμένου να καταστούν ανθεκτικά, αξιόπιστα και ασφαλή, για το οποίο μάλιστα σχεδιάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Στασινός ανέφερε επίσης ότι οι οικονομική βοήθεια που παρείχε το κράτος προς τον Τεχνικό Κόσμο ήταν περιορισμένη και υπήρξαν πολλά παράπονα. «Οι συνέπειες της πανδημίας δεν είναι μόνο οι βραχυπρόθεσμες που βλέπουμε, αλλά και οι μακροπρόθεσμες», ανέφερε και επεσήμανε την αναγκαιότητα του Recovery and Resilience Facility, τονίζοντας ότι: «Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό “σοκ” αφού καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

Για τον πρόεδρος του ΤΕΕ, «η ανθεκτικότητα είναι το κυρίαρχο κριτήριο. Ανθεκτικότητα απέναντι στις απειλές της υγείας και της ασφάλειας, απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στις αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου, καθώς επίσης οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα».

«Στην περίπτωση μίας τραγωδίας όπως η πανδημία, ας ελπίσουμε ότι θα επέλθει η αναγέννηση ενός νέου καλύτερου πιο πράσινου κόσμου», δήλωσε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Γιώργος Στασινός.

Στα μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που πρότεινε το ΤΕΕ προς την Ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ, αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναφέρθηκε απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος.Ο κ. Μακέδος εστίασε στις δράσεις του Ταμείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την ενίσχυση των μελών του, αλλά και σε αυτές που προβλέπονται άμεσα για την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως είπε: «Το Ταμείο, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση εξετάζει άλλες τις δυνατότητες και προοπτικές για πλήρη μόχλευση των κονδυλίων από το Recovery and Resilience Facility, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο έργα δημοσίου συμφέροντος, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις».

«Ως μέλος του A.E.C.M. (European Association of Guarantee Institutions) εξετάζει τις προοπτικές για την εκμετάλλευση των πόρων του προγράμματος Invest-EU προκειμένου να στηρίξει τις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε.

«Σύντομα ολοκληρώνουμε την προετοιμασία για την κατάθεση των προτάσεων προς την ΕΕ για την έγκριση νέων εγγυοδοτικών γραμμών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, «αναμένουμε περί τα 20 δισεκατομμύρια από Ευρωπαϊκά Κονδύλια να κατευθυνθούν προς τον κατασκευαστικό κλάδο μόνο το 2021, ποσό που θα πολλαπλασιαστεί σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά κονδύλια».

Ο κ. Μακέδος αναφέρθηκε επίσης στις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά της Atticabank Properties, καθώς και στις συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν από το πλειοψηφικό πακέτο της Attica Bank.

Και υπενθύμισε, ότι το ΤΜΕΔΕ μείωσε κατά 30% το ποσό της προμήθειας για τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης για το τρίτο τρίμηνο του 2020 αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2021, προκειμένου να στηρίξει τα μέλη του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ διεύρυνε τις ανταποδοτικές ασφαλιστικές υπηρεσίες του.

Όπως δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μακέδος: «Η οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που βιώνουμε απαιτούν άμεση δράση. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε το μέλλον με επαγρύπνηση, ενότητα και αλληλεγγύη. Η πανδημία, μέσα από όλο αυτόν τον πόνο που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο, μας έδωσε τη δυνατότητα να σηκώσουμε το βλέμμα μας και να επιταχύνουμε το βήμα μας». Και πρόσθεσε ότι: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χρειάζονται τη μέγιστη υποστήριξη με όλους τους τρόπους και ένα υγιές οικοσύστημα με υγιή και δίκαιο ανταγωνισμό, προκειμένου να αναπτυχθούν».

Σημειώνεται τέλος, ότι η επόμενη διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαΐου, σχεδόν δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο στο Ρίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider