Καμίνης: Τα έξοδα κηδείας αυξήθηκαν 150%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμίνης: Τα έξοδα κηδείας αυξήθηκαν 150%

Την καταγγελία ότι τα έξοδα κηδείας αυξήθηκαν κατά 150% και η μετακύληση της αύξησης πηγαίνει «στις πλάτες των δημοτών», χωρίς όμως να εισπράττουν τα τέλη οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι) αλλά οι κατά τόπους Μητροπόλεις, έκανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης με επίκαιρη ερώτηση στον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Ο υφυπουργός, αφού ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι πλέον αναρμόδιο για το θέμα δεσμεύτηκε να επανέλθει μετά από συζήτηση με την Εκκλησία της Ελλάδος.

«Τα έσοδα των ναών που βρίσκονται σε κοιμητήρια με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, μεταξύ των οποίων βεβαίως πρώτη η πρωτεύουσα περνάνε στις κατά τόπους μητροπόλεις. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι τα έξοδα κηδείας ανέβηκαν κατά 150% (σ.σ. αρχικά ο κ. Καμίνης είχε μιλήσει για αύξηση κατά 150 ευρώ, και εκ των υστέρων ζήτησε να το διορθώσει), αυξήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Υπήρξαν διαμαρτυρίες για τη μετακύλιση αυτού του εξόδου στις πλάτες των δημοτών και θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα» ανέφερε ο κ. Καμίνης. «Το πρώτο είναι ποια είναι τα έσοδα που εισέπραξαν οι δήμοι κατά τα έτη 2019 - 2020 από τις ιεροτελεστίες στους ναούς αυτούς. Και το δεύτερο, αν σκέφτεστε να βάλετε κάποιο έξοδο στα τέλη τα οποία εισπράττουν οι κατά τόπους Μητροπόλεις από τα έσοδα αυτά».

Ο κ. Πέτσας σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ΟΤΑ σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών «στον συγκεκριμένο κωδικό αριθμό εσόδου 0416 με τίτλο «Δικαίωμα Ιεροπραξιών» τα εισπραχθέντα καθαρά τέλη των δήμων από την τέλεση ιεροπραξιών σε κοιμητηριακούς ναούς ανήλθαν στο ποσό των 827.596 ευρώ για το 2019 και αντίστοιχα 628.647 ευρώ για το 2020.

Πρόκειται προφανώς για κάποια έσοδα τα οποία έχουν απωλέσει οι δήμοι και έχουν μεταφερθεί φυσικά μετά τη διάταξη του ν. 4735 στην αρμοδιότητα της Εκκλησίας. Όσον αφορά τα θέματα των χρεώσεων των ιεροτελεστιών υπάρχουν κάποια θέματα που ρυθμίζονται με τον ν.4735, τα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης των μη ενοριακών ορθοδόξων ιερών ναών εντός των κοιμητηρίων.

Συγκεκριμένα αναγράφεται ότι απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων. Επομένως, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν νομιμοποιείται να θέσει οποιοδήποτε ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρεώσεις ιεροτελεστιών στους εν λόγω κοιμητηριακούς ναούς. Το ζήτημα του ορίου για τις αναπροσαρμογές των τελών αυτών από την Εκκλησία δεν είναι κάτι το οποίο είναι στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών αυτήν τη στιγμή. Ακούω, όμως, αυτό το οποίο υπαινίσσεστε, για το θέμα τού αν υπάρχει υπέρογκη αύξηση ή κάτι άλλο και θα επανέλθω μετά από συζήτηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, είμαι ανοιχτός σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να τεθεί από την ΚΕΔΕ για το ζήτημα αυτό και σε σχέση ιδίως με την αναπλήρωση των εσόδων τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider