Η «δωρεάν» Επιστρεπτέα γίνεται… ευρωπαϊκή και αγγίζει τις κρατικές εγγυήσεις

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «δωρεάν» Επιστρεπτέα γίνεται… ευρωπαϊκή και αγγίζει τις κρατικές εγγυήσεις
Το νέο κύμα lockdown και δραστικών περιορισμών στην Ευρωζώνη, έχει βάλει στο τραπέζι «ιδέες» που μέχρι το φθινόπωρο του 2020 απορρίπτονταν χωρίς συζήτηση από την Κομισιόν.

Ιταλία και Ισπανία κινούν τα νήματα για εκτεταμένη χρήση των κρατικών εγγυήσεων για μαζική χρηματοδότηση από τις τράπεζες με μηδενικά επιτόκια σε επιχειρήσεις με μοναδική προϋπόθεση την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το νέο κύμα lockdown και δραστικών περιορισμών στην Ευρωζώνη που κατά τις προβλέψεις θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια λόγω της καθυστέρησης στα προγράμματα εκτεταμένων εμβολιασμών, έχει βάλει στο τραπέζι «ιδέες» που μέχρι το φθινόπωρο του 2020 απορρίπτονταν χωρίς συζήτηση από την Κομισιόν.

Η ιδέα που ήδη έχει αρχίσει να συζητείται για οριζόντια εφαρμογή στην Ευρωζώνη, στηρίζεται στην ανάγκη διατήρησης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων με τραπεζική, αλλά μηδενικού κόστους για τις επιχειρήσεις μαζική χρηματοδότηση, με την εγγύηση του δημοσίου. Μοναδική προϋπόθεση της χρηματοδότησης αυτής είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί η αναστολή συμβάσεων, μετά το τέλος της αναστολής.

Το «καθεστώς» αυτό περιλαμβάνει την πρόβλεψη για διαγραφή μέρους του χρέους αυτού εφ’ όσον αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες στις οποίες λειτούργησε η επιχείρηση στην διάρκεια της πανδημίας. Παραλλαγή αυτού του σχήματος είναι η εφαρμοσμένη ήδη στην Ελλάδα «επιστρεπτέα προκαταβολή» με την διαγραφή μέρους της υποχρέωσης αποπληρωμής της στο δημόσιο, όπως επίσης και άλλα ανάλογα σχήματα που έχουν βασισθεί στην κρατική εγγύηση και έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, κ.λ.π. και τα οποία έχουν όπως το ελληνικό σχήμα εγκριθεί εκ των υστέρων. Την γενίκευση του μέτρου πέραν της ισπανικής κυβέρνησης, πρόκειται να ζητήσει και ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που θα εξαγγείλει μετά την συγκρότηση της κυβέρνησής του.

Το πρόβλημα, όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του στον ιταλικό τύπο, είναι ότι η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της με τα ισχύοντα δεδομένα των εμβολιασμών θα καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Και αυτό απαιτεί απελευθέρωση των δημοσιονομικών «εργαλείων» για να αντιμετωπισθεί ο άμεσος πλέον κίνδυνος μαζικής διαγραφής επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας όταν η οικονομική δραστηριότητα επιστρέψει…

Μια τέτοια κίνηση βέβαια είναι προφανές ότι προϋποθέτει την παρατεταμένη παρέμβαση της ΕΚΤ, για την ομαλή και απρόσκοπτη αναχρηματοδότηση, τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού χρέους, τόσο με το έκτακτο PEPP που ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, οσο και με το τακτικό QE (APP) που είχε αποφασίσει η ΕΚΤ με παρέμβαση Ντράγκι στις 12 Σεπτέμβρη του 2019, λίγο πριν από την αποχώρησή του από το ΔΣ.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία Ντράγκι στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μάλιστα ένα εξάμηνο περίπου πριν από την αποχώρηση της κας Μέρκελ, φαίνεται πως διαμορφώνει ένα νέο «σκηνικό» στις Βρυξέλλες που θα επηρεάσει σημαντικά τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. και τον σχεδιασμό μιας ανύπαρκτης προς το παρόν exit strategy από την διπλή κρίση της πανδημίας και της ύφεσης.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider