«Ηρακλής» και ιταλικά GACS στήριξαν την πανευρωπαϊκή αγορά κόκκινων δανείων το 2020

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηρακλής» και ιταλικά GACS στήριξαν την πανευρωπαϊκή αγορά κόκκινων δανείων το 2020
Ο κορονοϊός φρέναρε τις πωλήσεις NPLs από τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2020, με ποσό συναλλαγών 67,7 δισ. ευρώ, στα χαμηλά τετραετίας. Το ελληνικό Asset Protection Scheme φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στη ροή πωλήσεων NPLs στις αρχές του τρέχοντος έτους, με τις ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν συναλλαγές ύψους 22,6 δις. ευρώ μέσω του «Ηρακλή», αναφέρει η έκθεση European NPLs 2020 της Debtwire.

Ουσιαστικό στήριγμα για την πανευρωπαϊκή αγορά NPLs, την οποία φρέναρε ο κορονοϊός το 2020, αποτέλεσε ο «Ηρακλής». Το ελληνικό Asset Protection Scheme, του οποίου την 18μηνη παράταση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, βοήθησε όχι μόνο τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δάνεια, αλλά μαζί με το αντίστοιχο ιταλικό σχήμα κρατικών εγγυήσεων, «σήκωσαν» το 1/3 των τιτλοποιήσεων NPLs πανευρωπαϊκά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Έκθεση της Debtwire ABS, European NPLs 2020 που δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου. Το τριμηνιαίο report της Debtwire για τα ευρωπαϊκά μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέχει την  επισκόπηση των συναλλαγών  σε NPLs, λογιστικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, που διενεργούνται ανά την Ευρώπη. Όπως αναφέρει η Έκθεση της Debtwire, το ελληνικό Asset Protection Scheme «Ηρακλής» και το ιταλικό Σχήμα Κρατικών Εγγυήσεων GACS κράτησαν εν ζωή την πανευρωπαϊκή αγορά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη το 2020.

Η κρίση του Covid -19, τα lockdown στις Οικονομίες και η επιδείνωση των προβλέψεων για το οικονομικό περιβάλλον καθυστέρησαν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανέτρεψαν συμφωνίες που επρόκειτο να καταλήξουν σε συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα, την περυσινή χρονιά οι πωλήσεις κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά κινήθηκαν σε χαμηλά τετραετίας, ανερχόμενες στο ποσό των 67,7 δισ. ευρώ. Το 60% του συνόλου των πωλήσεων κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά έγινε με κυβερνητική υποστήριξη.

Η φθίνουσα πορεία των πωλήσεων NPLs συνεπεία της πανδημικής κρίσης το 2020, επηρεάστηκε και από την ωρίμανση της αγοράς με τη συνεχόμενη μείωση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι από το 2015 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πωλήσει δάνεια ύψους 704 δισ. ευρώ.

insider

Όπως αναφέρει η  Έκθεση της Debtwire ABS, η Ιταλία παρέμεινε και το 2020 η μεγαλύτερη αγορά NPL, προχωρώντας σε πωλήσεις κόκκινων δανείων 38,9 δισ. ευρώ, περίπου το 60% των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά.

Οι ελληνικές τράπεζες ήρθαν δεύτερες σε πωλήσεις NPLs, ολοκληρώνοντας συναλλαγές 11,7 δισ. ευρώ το 2020. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, η έκθεση της Debtwire, η ελληνική αγορά είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή τη χρονιά, με ενεργά deals ύψους 27,7 δισ. ευρώ, όπως αυτά παρακολουθούνται από τη βάση δεδομένων της Debtwire.

«Έχοντας λάβει έγκριση τον Δεκέμβριο του 2019, το ελληνικό Asset Protection Scheme φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στη ροή πωλήσεων NPLs στις αρχές του τρέχοντος έτους, με τις ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν συναλλαγές ύψους 22,6 δισ. ευρώ μέσω του σχήματος. Ποσό μόνο 5,1 δισ. ευρώ από τα ενεργά deals σχεδιάζεται να γίνουν εκτός του HAPS», αναφέρει το report της Debtwire.  

Ο ελληνικός «Ηρακλής» (HAPS) και τα ιταλικά GACS – σχήματα και τα δύο για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων με παροχή κρατικών εγγυήσεων – ήταν αυτά που «έσωσαν την παρτίδα» των πανευρωπαϊκών πωλήσεων NPLs το 2020, υλοποιώντας τιτλοποιήσεις 22,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1/3 των πωλήσεων ευρωπαϊκών NPLs. Η ιταλική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού (AMCO) είχε επίσης σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις NPLs, αγοράζοντας δάνεια 11,7 δισ. ευρώ, μη εξυπηρετούμενα και αβέβαιης είσπραξης.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ υποχώρησαν εκ νέου το γ΄ τρίμηνο 2020, στα 510,5 δισ. ευρώ από 528,5 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2020 οπότε και σημειώθηκε μικρή αύξηση. Παρά την πτώση των NPLs κατά το γ΄ τρίμηνο, ωστόσο, οι τράπεζες έβαλαν στην άκρη κεφάλαια ρεκόρ για προβλέψεις, ώστε να είναι προετοιμασμένες για το επόμενο μεγάλο κύμα NPLs που αναμένεται να δημιουργηθεί από την πανδημία, όπως σημειώνει η Amy Finch, Data Journalist της Debtwire.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο έβαλαν στην άκρη κεφάλαια 56,2 δισ. ευρώ για προβλέψεις, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 24,7 δισ. ευρώ που είχαν λάβει για προβλέψεις τους πρώτους εννέα μήνες του 2019.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider