Πακέτο 2,2 δισ. από την ΕΕ για νέα Επιστρεπτέα και ενίσχυση εταιρειών με πτώση τζίρου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πακέτο 2,2 δισ. από την ΕΕ για νέα Επιστρεπτέα και ενίσχυση εταιρειών με πτώση τζίρου
Το πρόγραμμα REACT-EU θα διατεθεί μέσω του ΕΣΠΑ μέσα από νέο άξονα που θα δημιουργηθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Το σχέδιο για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30%.

Πέρα από τα 7,5 δισ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 για μέτρα στήριξης της οικονομίας από την πανδημία δρομολογούνται και τα κονδύλια από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν θα οδεύσουν για επενδύσεις (σ.σ. δηλαδή για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης), αλλά για μέτρα στήριξης. Ο λόγος για το REACT-EU που θα διαθέσει 47,5 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στην Ελλάδα.

Τα πρόσθετα αυτά κονδύλια θα χορηγηθούν την περίοδο 2021-2022. Το 2021 θα έρθουν 1,715 δισ. ευρώ και ουσιαστικά πρόκειται για πρόσθετη «ένεση» στα κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Γι αυτό άλλωστε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του τρέχοντος έτους υπολογίζεται πως θα είναι ενισχυμένο στα 11 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται ως πιο πρόσφορη λύση να μη δημιουργηθεί ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Θεωρείται πιο λογικό να ενταχθεί ως νέος ξεχωριστός άξονας στο πρόγραμμα που τρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ).

Από το ποσό των 1,715 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα το 2021 από το REACT-EU και αναμένεται στα μέσα του έτους (μαζί με την προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης το ελληνικό Σχέδιο Επενδύσεων και Μεταρρυθμίσεων) σύμφωνα με πληροφορίες ένα μεγάλο μέρος της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ θα καταλήξει σε νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Μέρος από το υπόλοιπο ποσό θα οδεύσει σε ένα νέο εργαλείο παροχής εγγυήσεων για δάνεια. Το νέο αυτό εγγυοδοτικό που πιθανότατα θα τρέχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε εταιρείες μεγαλύτερου μεγέθους. Με όρο να έχουν πτώση τζίρου άνω του 30% την περίοδο της πανδημίας.

Η τελική κατανομή του ποσού έως τα 2,2 δισ. ευρώ θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από το πως θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ανά την ΕΕ για τους όρους που θα διέπουν τα κονδύλια του REACT-EU. Δηλαδή από το κατά πόσο, για παράδειγμα, θα διατηρηθούν οι όροι που συζητούνται ένα ποσοστό των χρηματοδοτήσεων να οδεύει σε πράσινες δράσεις (μία ρήτρα που υπάρχει στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά επιχειρείται να είναι πολύ πιο ελαστική για τις εν λόγω δαπάνες που οδεύουν σε μέτρα στήριξης). Επίσης, η τελική κατανομή θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο θα είναι δεσμευτικές οι «οδηγίες» για στήριξη και κοινωνικών δράσεων.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει δώσει το δικαίωμα στα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε ειδικό εργαλείο στήριξης εταιρειών με πτώση τζίρου κατά 30% τουλάχιστο.

Η Επιτροπή ορίζει πως αν μία εταιρεία σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αλλά και αν έχει καταγραφεί ζημιά την ίδια περίοδο και αν παραμένει ζημιογόνα αφού ληφθούν υπόψη και κάποια από τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει (πχ Επιστεπτέα), τότε είναι επιλέξιμη για το νέο αυτό μέτρο που προωθείται πανευρωπαϊκά. Ονομάζει το μέτρο «ενισχύσεις υπό μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες» και προκύπτει από το νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων (από το τμήμα 3.12).

Διαβάστε επίσης:

Απορρόφηση ρεκόρ για το ΕΣΠΑ το 2020 - Στα 4,3 δισ. οι αιτήσεις στις Βρυξέλλες

Βαρόμετρο για το πλήγμα στην αγορά η Επιστρεπτέα 5 - Οριστικοποιείται το νέο πακέτο μέτρων

Πώς θα λειτουργεί το νέο μέτρο στήριξης για εταιρείες με πτώση τζίρου 30%

Πώς θα μοιραστούν τα 70 δισ. που κλείδωσαν οριστικά για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider