Βαρόμετρο για το πλήγμα στην αγορά η Επιστρεπτέα 5 - Οριστικοποιείται το νέο πακέτο μέτρων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρόμετρο για το πλήγμα στην αγορά η Επιστρεπτέα 5 - Οριστικοποιείται το νέο πακέτο μέτρων
Πως τα στοιχεία τζίρου του τελευταίου 2μήνου του 2020 που θα υποβάλλουν οι εταιρείες και οι επαγγελματίες θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Έρχονται και οριζόντιες παρεμβάσεις στήριξης. Αιτήσεις για την επιστρεπτέα 5 των 1,5 δισ. ευρώ έως τις 15 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει μέθοδο υπολογισμού του ποσού που θα διατεθεί ανά δικαιούχο στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα μοιράσει 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων. Το κάλεσμα για υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος έως τις 15/1 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, συνοδεύεται από την υποχρέωση συμπλήρωσης των στοιχείων για την πορεία του τζίρου τους και το τελευταίο 2μηνο του 2020.

Τα στοιχεία αυτά που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα αξιοποιηθούν για να διαμορφωθεί ο αλγόριθμος για τη διανομή των 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας 5. Παράλληλα, θα μπορεί να γίνει από το ΥΠΟΙΚ ένας πρώτος απολογισμός του πλήγματος που δέχθηκε η αγορά το 2020, ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες του νέου lockdown, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στα νέα - πιο εξειδικευμένα - μέτρα στήριξης για όσους αποδειχτεί πως έχουν δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης, η «καθιερωμένη» πλέον κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για την παράταση των οριζόντιων παρεμβάσεων που καλύπτουν την αγορά όλο το τελευταίο διάστημα (όπως είναι οι αποζημιώσεις, η ΣυνΕργασία, τα επιδόματα ανεργίας), αλλά και οι παρεμβάσεις για τις επιταγές και για τις οφειλές, αναμένονται έως την προσεχή εβδομάδα. Θεωρούνται δεδομένες λόγω της παράτασης του Lockdown έως τις 11/1 και θα συνδεθούν με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τους περιορισμούς στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες.

Νέα μέτρα

Παράλληλα, εξειδικεύεται ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το νέο μέτρο που ενέκρινε η Κομισιόν για τη στήριξη εταιρειών με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% οι οποίες είναι ζημιογόνες και μετά τη λήψη των μέτρων στήριξης. Το μέτρο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να επιλέξει την περίοδο της πανδημίας που θα «κοιτάξει» για να κριθεί το πλήγμα που υπέστη ο επιχειρηματικός κόσμος. Αλλά και ποια επιπλέον κριτήρια θα θέσει.

Πιθανόν να στραφεί περισσότερο, εξηγούν αρμόδιες πηγές, σε εταιρείες που μπορεί να έχουν εξαντλήσει το σχετικό όριο χρηματοδότησης που θέτουν οι Κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ ή σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν ειδικά «βάρη» για παράδειγμα λόγω ενοικίων. Μπορεί επίσης σε μέτρα στήριξης που θα διαμορφωθούν να εξεταστεί αν υπήρξε αύξηση καταθέσεων ή όχι την περίοδο της πανδημίας.

Τα κονδύλια

Η κυβέρνηση μέσα στο 2021 πέρα των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως δαπάνες στον κρατικό Προϋπολογισμό, μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα κονδύλια από το React EU, δηλαδή από το νέο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που θα οδεύσει σε μέτρα στήριξης και όχι σε νέες επενδύσεις. Επίσης μπορεί να αλλάξει προορισμό σε κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Ήδη μέσω του ΕΣΠΑ έχουν καλυφθεί διάφορες δαπάνες (όπως της Επιστρεπτέας Προκαταβολής), ενώ δρομολογούνται ή τρέχουν δράσεις άμεσα από το ΕΣΠΑ (όπως είναι οι επιδοτήσεις έως 1,5 δισ. ευρώ από τα περιφερειακά προγράμματα που σε κάποιες περιοχές δέχονται ακόμη αιτήματα ή οι δράσεις για τη δημιουργία e-shop για την αναδρομική κάλυψη δαπάνης για συσκευές θέρμανσης).

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως και τις 15 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με το Υπουργείο Οικονομικών να εφιστά την προσοχή για την ακρίβεια των στοιχείων που θα πρέπει να υποβάλουν. Και τούτο καθώς δεν γίνονται διορθώσεις.

Δεν πρέπει να υπάρξουν διαφορές σε σχέση με τα απολογιστικά στοιχεία που θα λάβει η εφορία. Σημειώνεται πως στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής βρέθηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις αποκλίσεων στα στοιχεία από εταιρείες που τελικά δεν εκπλήρωναν το κριτήριο της πτώσης του τζίρου κατά 20%. Διεξάγονται έρευνες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ανάκτηση της ενίσχυσης ή σε συμψηφισμό με την επιδότηση του δικαιούχου στον υφιστάμενο 5ο κύκλο (αν υποβάλουν ενδιαφερόμενοι εκ νέου αίτηση).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και με την απόφαση που εκδόθηκε, το τοπίο αναφορικά με την Επιστρεπτέα 5 δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως. Παραμένει η δέσμευση ότι το 50% θα είναι επιδότηση (δηλαδή μη επιστρεπτέο) και το υπόλοιπο ποσό θα αφορά σε πενταετές δάνειο.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ γίνεται δεκτή η υποβολή των αιτημάτων ενδιαφέροντος. Μετά θα αποφασίσει το ΥΠΟΙΚ τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα. Η υποβολή αίτησης «δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις αιτούσες επιχειρήσεις» όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται πως στον 4ο κύκλο είχε υποβληθεί μία κοινή δήλωση ενδιαφέροντος και χορήγησης και τα κριτήρια ήταν εκ των προτέρων γνωστά. Αντιθέτως ξεχωριστά αιτήματα έγιναν στους πρώτους 3 κύκλους.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020, επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, αλλά και νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.

Θα πρέπει πριν το αίτημα να υποβάλλουν στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020 για τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ, για τα ακαθάριστα έσοδα κλπ. Τα στοιχεία αυτά θα επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Διαβάστε επίσης

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ χιλιάδες επιχειρηματίες - Δήλωσαν «λάθος» στοιχεία για την Επιστρεπτέα 4

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider